Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Solidaarsusleping toob kaasa kohustusi

  Erastamisagentuuri arusaama järgi on ASil Esoil õigus võlanõue vaidlustada, sõltumata sellest, kas see esitatakse ühe või mõlema võlgniku vastu. Samuti on Eesti Kütus kohustatud võlanõuet vaidlustama kuni kohtuliku otsuseni.
  Erastamisagentuuri nõukogus kolmapäeval langetatud otsuse järgi võimaldab see leping arvestada TKP nõuet ASi Esoil erastamisel vastavalt tema tegelikule väärtusele. «Tulevased pakkumused võivad olla mõningal määral madalamad, sõltuvalt sellest, kuidas hinnatakse võlanõuet,» märkis erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet.
  Sarnet ütles, et TKP ligi 90 miljoni kroonine võlanõue Eesti Kütuse vastu oli ka üks põhjustest, miks erastamisagentuuri nõukogu tunnistas Esoili erastamispakkumused ebapiisavaks. «Kui oleks pakkumuste ostuhind olnud kordades kõrgem, mis oleks katnud igasugused võlanõuded, siis oleks seda nõuet olnud võimalik katta erastamisest laekunud rahast,» rääkis Sarnet.
  19. mail ajakirjanduses välja kuulutatud ASi Esoil erastamise tingimustesse ei kuulunud RE Eesti Kütuse vastu esitatud võlanõuete katmine.
  «Erastamine nendes tingimustes ei osutunud võimalikuks. Nõukogu ei olnud veendunud, et Esoili varad ja võlad olid jaotatud õiglaselt,» selgitas Sarnet. Ta lisas, et juriidiliselt oleks Esoili erastamisel olnud võimalik võlanõuet ja erastamisprotseduuri hoida lahus.
  TKP 90 miljoni kroonise võlanõude Eesti Kütuse vastu ostis 25. oktoobril üks Esoili erastamises osalenud firmadest, AS AA-Õligrupp. Võlanõude ostuhind oli 59 miljoni kroonine võlanõue TKP vastu, mille firmale oli loovutanud selle Eesti Pangalt ostnud AS N-Terminaal. TKP pankrotihaldur Andrus Ansip märkis, et TKP ja AA-Õligrupi vahel oli tegemist ostu-müügitehinguga ning pooltevahelise lepingu sisu ei ole konfidentsiaalne.
  Väino Sarnet lausus, et teoreetiliselt pole võlanõude omanikul erastamise seisukohast vahet. «Praktiliselt võib erineda selle nõude käsitlemine kohtus, olenevalt sellest, kes on nõude omanik, ja sellest, milline on poolte soov.»
  Esoil pandi kolmapäeval erastamisjääkide hulka, erastamist jätkatakse pärast eespoolnimetatud lepingute sõlmimist.
  Sarnet eitas, et AA-Õligrupp võiks jõuda erastamisagentuuriga nõude edasise käsitlemise osas kokkuleppele. Samas märkis ta, et nõue ei saa sisalduda pakkumushinnas, ent nõude käsitlemine võib sisalduda pakkumuse äriplaanis. «Igaüks võib äriplaanis selgitada, mida ta ettevõtte heaks täiendavalt teha plaanib,» lisas ta.
  Sarnet ütles, et AA-Õligrupi esitatud taotlust näha aktsiaseltside Esoil, Termoil ja Coastal Baltic Holding vahelise lepingu lisasid asub erastamisagentuur käsitlema alles pärast uue erastamisvooru väljakuulutamist ning juhul, kui seal osaleb ka AA-Õligrupp. Esoili järelevalvenõukogu esimees Andres Tint ütles, et teeb täna majandusministrile ettepaneku sõlmida sellesisuline leping RE Eesti Kütus haldusnõukoguga ülejärgmisel nädalal. Ta lisas, et eelnevalt vaadatakse üle ka see, kas AA-Õligrupp omandas TKP võlanõude seaduslikult.
 • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Nõrk tehnoloogiasektor surus USA turud taas langusele
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Ulub koos huntidega: Wolf Groupi kaks tütart tegutsevad Venemaal rahulikult edasi
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.