5. detsember 1995 kell 22:00

Rootslased ostavad Tallinnas betoonitehase

Tallinna betoonitehase kommertsdirektor Vladimir Leenson ütles, et tehase müümise mõte on omanikel olnud küll, kuid lõplikult peaks asi selguma selle nädala jooksul. Enne järgmist nädalat ei olnud Leenson täpsemalt nõus betoonitehase müüki kommenteerima.

Tallinna betoonitehase võimaliku ostja Strängbetongi käive oli 1993. aastal 1,3 miljardit Rootsi krooni ja aktsiakapital 17 miljonit krooni. Firmas töötas paar aastat tagasi 1200 inimest.

ASile Vikolo kuuluva Tallinna betoonitehase aktsiakapital on 869 000 krooni, millest 26% kuulub Viktor Stepanovile, 12% Leonid Nezgodale, 13% Semjon Skoljarile ja 12% Vladimir Leensonile. Teistele firma eraomanikest osanikele kuulub vähem aktsiaid.

Strängbetong kavatseb hakata Tallinna betoonitehases tootma betoonist raudteeliipreid, millele loodab turgu leida Baltimaades ja Rootsis.

Raudtee kapitaalremondi osas on Baltimaadest kõige kaugemale jõudnud Leedu, kus toimus suvel võistupakkumine, leidmaks firmat, kes hakkaks raudtee tarbeks tootma betoonist liipreid. Konkursi võitja ei ole veel selgunud, kuid võiduvõimalused on kõige tõenäolisemad kahel firmal: Eurocil ja Strängbetongil.

ASi Tartu Maja peadirektori Lembit Lumbi sõnul on Strängbetong tundnud huvi kõigi Eestis tegutsevate betoonifirmade vastu. «Praeguses turusituatsioonis on nende tulek Eestisse natukene üllatav,» lausus Lump. «Selleks, et praegu siia turule tulla, peab olema originaalne idee,» lisas ta. Lumbi hinnangul on rootslastel turul väga raske läbi lüüa.

ASi E-Betoonelement peadirektor Egon Mats ütles Strängbetongi plaani kommenteerides, et arenevas majanduses on konkurents teretulnud nähtus ja tähendab seda, et E-Betoonelement peab hakkama mõtlema, kuidas nendest parem olla. Tema hinnangul on praegu Eesti betoontoodete turul müügimahu poolest suuremad tootjad E-Betoonelement ja Tartu Maja.

Mats rääkis, et Eesti betoontoodete turg on viimasel ajal kogu aeg veidi kasvanud, kuid vaatamata sellele on E-Betoonelemendi müügimaht kahanenud. Müügimahu vähenemine on tingitud Venemaa turu osakaalu vähenemisest. Samas üritavad Tartu Maja ja E-Betoonelement suurendada oma osakaalu Läti turul.

Äripäevale teadaolevalt peab ka Strängbetong Tallinna betoonitehse tootmisbaasi alusel silmas Läti turgu.

Hetkel kuum