14. detsember 1995 kell 22:00

Tallinn kergitab laenuraha hinda

Eesti Investeerimispank viib USA Chemical Banki kaudu rahvusvahelisele turule oma võlakirju 20 miljoni Saksa marga väärtuses. Kolmeaastase tähtajaga võlakirjade intress -- 3 kuu libor pluss 1,5% riskimarginaal --lubab emissioonile anda seni odavaima välismaalt laenatud kommertsraha nimetuse. Eilse seisuga oli Saksa marga kolme kuu libor ligi 4%, seega on laenu intress umbes 6,5%.

Oma võlakirjadega plaanib rahvusvahelisele turule minna ka Tallinna linn, võlakirja intress oleks 8,7%. Seega on Tallinna linnale võlakirjadega antav laen üle kahe intressiprotsendi võrra kallim. Kas Tallinna linn on vähem usaldusväärne kui Investeerimispank või on intress määratud vastutulekuna emissiooni korraldavale Nomura Internationalile, kellel on loomulikult kõrgema intressiga laenu investoritele lihtsam müüa? Pärast säärase intressiga Tallinna linna võlakirjaemissiooni tekib tõenäoliselt järgmistel emitentidel raskusi oluliselt odavama raha saamisega rahvusvaheliselt rahaturult.

Hetkel kuum