18. jaanuar 1996 kell 22:00

Hamburgi vapustab kinnisvara krahh

Afääriga seotud pankade aktsiad langesid äkiliselt Frankfurdi börsil. Põhiliselt puudutab see Hypobanki, Commerzbanki ja panka M. Warburg & Co. Ükski pank ei soovi kommenteerida, kui suurte laenudega on tegemist.

Suurem osa kinnisvara paikneb Hamburgi südalinnas, enamasti väga heas rajoonis. Põhiliselt on tegemist kontori- ja äripindadega, kuid kontserni kuuluvad ka hotellid ja korterid.

Krahh sai alguse sellest, et kinnisvarasse investeerinud eraisik Hans Erich Dabelstein ei suutnud enam maksta oma tohutu suureks paisunud võla intresse. Võlaprobleem muutus teravaks seetõttu, et suur osa kontserni kinnisvarast seisab kasutamata ning kontoriüür langeb.

Hamburgi kinnisvaramaaklerifirma Jones Lang Wotton andmetel on Hamburgi kontoriüür viimase kahe-kolme aasta jooksul langenud kuni 20%.

Dabelsteini pankrot sarnaneb Schneideri kinnisvarakontserni kokkuvarisemisega 1994. aastal. Mõlemal juhul on tegemist suuri laene teinud erakinnisvarakontserniga, millele pangad on liiga kergekäeliselt laenu andnud ja seetõttu satuvad ka nemad halba valgusse. Dabelsteini kohta räägitakse, et ta kogus Hamburgis kinnisvara, nagu teised kollektsionäärid koguvad marke.

On tõenäoline, et Dabelsteini kinnisvarakrahhile võib järgneda mitu uut. Saksamaal on nimelt väga palju erakinnisvarafirmasid, kes täielikult sõltuvad pankade tahtest ja võimest toetada oma kliente.

Saksamaa kinnisvarakonjunktuur näitab, et kui Berliinis ja Frankfurdis on hakanud kinnisvarahinnad juba langema, siis Hamburgis hinnatõus veel jätkub. Kuid nüüd võib öelda, et Saksa kinnisvarakriis on jõudnud ka Põhja-Saksamaale. DI

Hetkel kuum