21. veebruar 1996 kell 22:00

Föderaalreserv ootab majandusedu

USA föderaalreserv tõusis tähelepanu keskmesse seoses keskpanga esimehe Alan Greenspani poolaasta majandusaruandega USA kongressile.

Greenspani sõnul on USA majanduse nõrkus ajutine ning käesolev aasta kujuneb tugeva majanduskasvu ja madala inflatsiooniga aastaks. «Majandus on põhiolemuselt jätkuva kasvu teel. Mistahes nõrkus peaks olema ajutine,» ütles ta.

Föderaalreserv prognoosib käesolevaks aastaks 2--2,25protsendilist majanduskasvu ning 2,75--3protsendilist tarbijahindade inflatsiooni. Nimetatud arvud langevad kokku ka Clintoni administratsiooni varem avaldatud hinnangutega.

Tööpuuduse osas erilisi muudatusi ette ei nähta. Võrreldes 5,8 protsendiga aasta alguses peaks tööpuuduse tase neljandas kvartalis jääma 5,5--5,75 protsendi vahele.

Inflatsiooni ohjeldamise osas oli Greenspan optimistlik, kuid hoiatas liiga ennatlikku võitu uskumast. Viimasel ajal on föderaalreservi korduvalt süüdistatud majanduskasvu pidurdamises liigse inflatsioonihirmu tõttu. «Loomulikult pooldaks föderaalreserv kiiremat majanduskasvu -- muidugi, kui majandus seda talub,» ütles Greenspan ning hoiatas majanduse ülehindamise eest.

Kahe nädala pärast lõpevad Alan Greenspani volitused föderaalreservi esimehena. President Clinton on mõista andnud, et on Greenspani tööga rahul ning võib 69aastase pangajuhi kolmandat korda ametisse tagasi nimetada. Vakantne on ka föderaalreservi aseesimehe koht, kuhu pärast Alan Blinderi lahkumist ei ole suudetud leida «sarnase mõttelaadiga inimest».

Clinton oleks asejuhataja kohal meelsasti näinud New Yorgi investitsioonipankurit Felix Rohatyni, kuid senatis enamust omavad vabariiklased ei toetanud presidendi valikut, süüdistades Rohatyni suure valitsusaparaadi pooldamises. Lisaks on juba mõnda aega täitmata John LaWare järel tühjaks jäänud juhatuse liikme koht. Ka selles osas ei ole parteid omavahel kokkuleppele jõudnud.

President on selgelt mõista andnud, et juhatusse peavad kuuluma kõige võimekamad inimesed, kes esindaksid erinevaid vaatekohti, milles kajastuks majandusteadlaste ja spetsialistide debatt majanduskasvu võimalike stimuleerimisviiside üle.

Kui poliitilised kired vakantsete kohtade ümber lahendusteni ei vii, võib kahe nädala pärast, mil lõpeb Alan Greenspani mandaat, olla maailma ühe võimsama keskpanga juhatuse seitsmest kohast kolm täitmata. REUTER-DI-BNS

Hetkel kuum