12. mai 1996 kell 22:00

Virumaa Kommertspanga närviline aastakoosolek

«Pole välistatud, et juhatus astub tagasi,» ütles Eesti Maapanga juhatuse esimees Malle Eenmaa. Senine panga nõukogu esimehe kohusetäitja Jaan Ots ütles, et panga nõukogu koosseis oli endise Maapanga ja Rahvapanga ning Hüvitusfondi vahelise kokkuleppe tulemus.

«See oli Hüvitusfondi ja Maapanga ning Rahvapanga omanike kokkumäng,» väitis Ots. Sama toimus Otsa sõnade kohaselt ka pangale uue nime valimisel.

Küsimuse peale, kas mitte just hea imagoga Maapanga nime taaselustamine ei mõju negatiivselt seni Virumaa Kommertspanga nime all tegutsenud panga mainele, vastas Malle Eenmaa: «Mina toetasin Partnerpanka.»

Eesti Maapanga nõukogu koosseisu valiti vaid üks Virumaa Kommertspangaga esindaja, ühinenud panka suure kahjumi kaasa toonud Maapangast kuulub uude nõukogusse neli, Rahvapangast kolm inimest. Samuti kuuluvad nõukogussse Hüvitusfondi, põllumajandusministeeriumi ja maaelu krediteerimise fondi esindaja.

Koosolekul vaidelesid aktsionärid ägedalt ka selle üle, kas valida nõukogusse üheksa või üksteist liiget. Jaan Ots ütles, et majanduslikult on nii suur nõukogu ebaotstarbekas. «Iga liige saab 1000 krooni koosoleku eest, eelmisel aastal oli kaks koosolekut kuus,» lausus ta.

Aktsionäride üldkoosolek otsustas kinnitada panga aastaaruande, mille kohaselt oli panga kahjum eelmisel aastal 27 miljonit kroonit.

Malle Eenmaa ütles, et panga suur kahjum tekkis kolme liitunud panga bilansi puhastamisel. Endise Keila Panga ja Maapanga kahjumid olid kummalgi 20 miljonit krooni, Rahvapangal 11 miljonit krooni.

Panga omakapital vähenes pärast auditit 53 miljoni kroonini. Eenmaa kinnitusel panga omakapitali normatiiv ohus ei ole, sest pank emiteeris 25 miljoni krooni ulatuses allutatud võlakohustusi, mis suurendasid omakapitali üle 77 miljoni krooni.

Ühinenud nelja panga 1995. aasta auditi märkused puudutasid Keila Panga C- ja D-aktsiaid ning Maapanga fonde, kus aktsiate tagasiostmiskohustused ei vasta krediidiasutuste seadusele.

Eesti Maapanga tegevdirektor Ants Leemets ütles, et panga kahjumi põhjustas kahes liitunud pangas nende asutamisest alates olnud puhastamata bilansid ning palju mahakandmata ebatõenäoliselt laekuvaid laene.

Eesti Maapangal on üle 3000 aktsionäri ja 255 000 klienti. Üle miljardikroonise bilansimahuga on pank suuruselt kuuendal kohal.

Hetkel kuum