31. juuli 1996 kell 22:00

Korea Kia hakkab Kaliningradis autosid tootma

«Ma olen valmis kirjutama alla garantiidele 10 miljoni dollari, 30 miljoni dollari või 100 miljoni dollari suuruses summas igaühega, kes tahab tulla meie turule,» ütles kohtumisel osalenud peaminister Viktor Tshernomõrdin.

Ka president Boriss Jeltsin tervitas kokkulepet Kiaga.

Projekti ühe korraldaja Vene Interprivatizatsija fondi esindaja teatas, et autosid hakatakse tootma kohaliku sõjatööstuskompleksi ettevõtetes, seal hulgas laevatehases Jantar.

Esialgse kava kohaselt plaanitakse kokku monteerida 55 000 Kia sõiduautot, dzhiipi ja väikebussi aastas. Sõidukite monteerimise seadmete täiskomplekt on juba Kreekalt ostetud.

Korea korporatsioon investeerib tänavu projekti ligi 180 miljonit dollarit ja annab tehnilist abi tootmise käivitamiseks. Eelneva kokkuleppe kohaselt annab Korea firma Vene poolele ka litsentsid, patendid ja tehnoloogia nii autode kui ka komplekteeritavate detailide tootmiseks.

Kõrvuti sellega võtab Kia endale kohustuse investeerida Kaliningradi oblasti ettevõtetesse umbes miljard dollarit, et need saaks viie aasta jooksul hakata tootma vähemalt 65 protsenti komplekteeritavatest autoosadest.

Esimesed Kia autod tulevad liinilt juba enne aastavahetust. Sõiduki ligikaudne hind on 9000--30 000 dollarit, mis on 30--35% importhinnast madalam ning pakub tugevat konkurentsi kohalikele Ladadele ja Volgadele. Projekt võimaldab Kaliningradi oblastis luua ligi 20 000 uut töökohta. INTERFAX-AFP-BNS

Hetkel kuum