1. august 1996 kell 22:00

Briti postimonopol ohus

Briti kuninglik postitalitus Royal Mail alustas tegevust 16. sajandil Henry VIII ajal ning sel on ainuõigus alla ühenaelase maksumusega kirjade edasitoimetamisel. Monopoli kaotamine tähendaks Royal Mailile tulude olulist vähenemist.

Briti postiteenistus on viimastel kuudel olnud sagedasti häiritud postitöötajate streikide tõttu. Järgmine streigiaktsioon on kavandatud tuleva nädala teisipäevale. Korduvalt on streikinud ka Londoni metrootöötajad, esmaspäeval seiskas streik metrooliikluse.

Briti valitsus on korduvatest streikidest küllastunud ning kavandab karme abinõusid avaliku sektori streikide tõkestamiseks. Ettevalmistamisel on eelnõu, mis piirab oluliselt ametiliitude puutumatust. Praktikas tähendab see, et avaliku sektori streigi tõttu kahju kannatanud üksikisikutel või firmadel on õigus ametiühingud kohtusse kaevata.

Royal Mail pakkus sel nädalal ametiliitudele paremaid palku, pensionisoodustusi ning lühemat tööaega, kuid ametiliidud lükkasid ettepaneku tagasi ning kogunevad täna edasiste tegevusplaanide arutamiseks.

Jätkuvad ka Londoni metroo tööandjate ja töötajate vahelised läbirääkimised. Kui kõnelused ei laabu, tulevad augustis uued seisakud. KL

Hetkel kuum