• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vene puidutootjad kaotavad eksporditurgu

  Venemaa okaspuidu eksport peamistele Euroopa turgudele on poole võrra vähenenud, langedes 14 protsendilt 1991. a vähem kui 8 protsendile mullu, kirjutatakse Suurbritannia puidukaubanduse föderatsiooni aruandes. Eelkõige on sellest võitnud Skandinaavia riigid, mis on oma eksporti Vene kompaniide arvel laiendanud.
  Balti riigid, kes varem eksportisid väljapoole NSVLi üksnes piiratud puidukoguseid, on samuti eksporti välisriikidesse suurendanud -- asendades peamiselt Kanada eksporti, mis on suundunud soodsamale, Vaikse ookeani äärsete riikide turule.
  Balti riikide turuosa Euroopas on tõusnud nullist 1991. a kuuele protsendile möödunud aastal. Eksporditakse põhiliselt ehituspuitu. Läti puit moodustas mullu ligi 10 protsenti välismaisest puidust Suurbritannias, mis on Euroopa suurim okaspuidu importija. Ülejäänud kolm protsenti imporditi Leedust ja Eestist.
  Euroopa suurim puidukauplemisega tegelev firma Meyer International hakkas Suurbritanniasse Vene puitu importima 1920ndatel aastatel. Venemaalt veetakse välja põhiliselt tisleripuitu, mida kasutatakse uste, akende, liistude jms valmistamiseks.
  Erinevalt teistest puidu ülesostjatest ei ole Venemaalt imporditava puidu osakaal Meyeri puhul vähenenud. Kindlustamaks raskustes virelevate saekaatrite tööd, varustab Meyer neid rahaga palkide ostmiseks.
  «Neil puudub organiseeritud palkidega varustamine, pole raha, transport ja teenindamine jätab soovida, puuduvad turustamiskogemused ning pangandusoskused, poliitiline süsteem on sassis. Sellises kliimas on raske äri ajada ning ei ole mingi ime, et paljud kliendid on siirdunud kindlamatele turgudele,» ütles Meyeri tegevdirektor John Dobby.
  Venemaa eksport Lääne-Euroopasse on kahanenud 3,1 miljonilt kuupmeetrilt 1991. a 1,9 miljoni kuupmeetrile läinud aastal. Puidu madal hind ei ole aidanud Vene tootjaid, kellel ei ole Skandinaaviamaadega sarnast tugevat bilanssi, mis võimaldab puiduhindade langedes konkurentsivõime säilitada.
  Vähenenud on ka müük siseturul. Venemaal toodetakse okaspuitu 24 miljonit kuupmeetrit aastas, võrrelduna 77 miljoni kuupmeetriga 1988. a ja 62 miljoni kuupmeetriga 1991. aastal. FT
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Abiks investorile: kuidas hinnata iduettevõtet?
Iduettevõtte väärtuse määramisel pole traditsioonilised tulu-, turu- või netovara meetodid sobilikud, eri arengufaasides tuleb kasutada eri lähenemist, kirjutab PwC tehingute nõustamise juhtivkonsultant Kristjan Jalakas.
Iduettevõtte väärtuse määramisel pole traditsioonilised tulu-, turu- või netovara meetodid sobilikud, eri arengufaasides tuleb kasutada eri lähenemist, kirjutab PwC tehingute nõustamise juhtivkonsultant Kristjan Jalakas.
Brenti nafta tõusis seitsme aasta tippu
Brenti toornafta hind tõusis täna seitsme aasta tippu, sest Jeemeni Houthi rühmitus ründas Araabia Ühendemiraate, mis suurendab poliitilisi pingeid piirkonnas, vahendab Reuters.
Brenti toornafta hind tõusis täna seitsme aasta tippu, sest Jeemeni Houthi rühmitus ründas Araabia Ühendemiraate, mis suurendab poliitilisi pingeid piirkonnas, vahendab Reuters.
Soome pungil kirbuturg toob ülejäägi Eestisse
Koroonaajal rohkem koju suunatud soomlased toovad kasutatud kaupa kõvasti kirbuturule, aga müügiks see päris sama tempoga ei lähe. Forssa Hope-nimeline taaskasutuskoht toob müümata jäänud kauba Eestisse, kirjutab Yle uudisteportaal.
Koroonaajal rohkem koju suunatud soomlased toovad kasutatud kaupa kõvasti kirbuturule, aga müügiks see päris sama tempoga ei lähe. Forssa Hope-nimeline taaskasutuskoht toob müümata jäänud kauba Eestisse, kirjutab Yle uudisteportaal.
Eestis populaarne auto põrus USA rahulolu-uuringus
Vaid 29 protsenti Toyota C-HRi omanikest Ameerikas ostaksid sama mudeli uuesti, selgub mõjuka tarbijaväljaande Consumer Reports küsitlusest.
Vaid 29 protsenti Toyota C-HRi omanikest Ameerikas ostaksid sama mudeli uuesti, selgub mõjuka tarbijaväljaande Consumer Reports küsitlusest.