6. august 1996 kell 22:00

Vene puidutootjad kaotavad eksporditurgu

Venemaa okaspuidu eksport peamistele Euroopa turgudele on poole võrra vähenenud, langedes 14 protsendilt 1991. a vähem kui 8 protsendile mullu, kirjutatakse Suurbritannia puidukaubanduse föderatsiooni aruandes. Eelkõige on sellest võitnud Skandinaavia riigid, mis on oma eksporti Vene kompaniide arvel laiendanud.

Balti riigid, kes varem eksportisid väljapoole NSVLi üksnes piiratud puidukoguseid, on samuti eksporti välisriikidesse suurendanud -- asendades peamiselt Kanada eksporti, mis on suundunud soodsamale, Vaikse ookeani äärsete riikide turule.

Balti riikide turuosa Euroopas on tõusnud nullist 1991. a kuuele protsendile möödunud aastal. Eksporditakse põhiliselt ehituspuitu. Läti puit moodustas mullu ligi 10 protsenti välismaisest puidust Suurbritannias, mis on Euroopa suurim okaspuidu importija. Ülejäänud kolm protsenti imporditi Leedust ja Eestist.

Euroopa suurim puidukauplemisega tegelev firma Meyer International hakkas Suurbritanniasse Vene puitu importima 1920ndatel aastatel. Venemaalt veetakse välja põhiliselt tisleripuitu, mida kasutatakse uste, akende, liistude jms valmistamiseks.

Erinevalt teistest puidu ülesostjatest ei ole Venemaalt imporditava puidu osakaal Meyeri puhul vähenenud. Kindlustamaks raskustes virelevate saekaatrite tööd, varustab Meyer neid rahaga palkide ostmiseks.

«Neil puudub organiseeritud palkidega varustamine, pole raha, transport ja teenindamine jätab soovida, puuduvad turustamiskogemused ning pangandusoskused, poliitiline süsteem on sassis. Sellises kliimas on raske äri ajada ning ei ole mingi ime, et paljud kliendid on siirdunud kindlamatele turgudele,» ütles Meyeri tegevdirektor John Dobby.

Venemaa eksport Lääne-Euroopasse on kahanenud 3,1 miljonilt kuupmeetrilt 1991. a 1,9 miljoni kuupmeetrile läinud aastal. Puidu madal hind ei ole aidanud Vene tootjaid, kellel ei ole Skandinaaviamaadega sarnast tugevat bilanssi, mis võimaldab puiduhindade langedes konkurentsivõime säilitada.

Vähenenud on ka müük siseturul. Venemaal toodetakse okaspuitu 24 miljonit kuupmeetrit aastas, võrrelduna 77 miljoni kuupmeetriga 1988. a ja 62 miljoni kuupmeetriga 1991. aastal. FT

Hetkel kuum