10. september 1996 kell 22:00

Kadrina tarbijate ühistu on raskustest üle saanud

Kadrina TÜ saneerimine algas möödunud aasta lõpus, mil selgus, et ühistu oli pankrotieelses seisus -- võlgnevused ületasid käibe, raamatupidamises oli tehtud valesid kandeid, personalikulud olid plaanitust kolm korda suuremad, enamik ühistule kuulunud maakauplusi oli kahjumis.

ETK ja Kadrina TÜ vahel sõlmitud aastapikkuse lepinguga loodud saneerimisgrupp koostas uue majandusmudeli, mille kohaselt suleti vähetasuvad väikesed maakauplused või leiti neile uued omanikud. Üks poodidest, Võipere kauplus, müüdi Aaspere kogudusele ja praegu ehitatakse sinna palvemaja.

Saneerimisgrupi juhi Siiri Martvergi sõnul pole Kadrina tarbijate ühistul lähemal ajal kavas avada uusi maakauplusi. «Kohalike elanike jaoks on protsess muidugi üsna valulik, pikeneb ju nüüd nende igapäevane poetee,» lisas Martverk.

Alates septembrist kehtib Kadrina TÜ liikmetele ainulaadne soodustuste süsteem ETKs. Liikmed saavad oma ostude pealt kohe allahindluse 2%, 500kroonise ostusumma kogunemise korral saab ühistu liige kupongi, mis annab õiguse lisasoodustuseks. Siiri Martvergi sõnul on soodustuse eesmärk kaasata ühistule uusi liikmeid ja kinnistada neid Kadrina EDU juurde. Praegu otsib ühistu soovijaid tühjade kaubanduspindade täitmiseks, plaanides luua erinevaid teenuseid pakkuvat kaubanduskompleksi.

ETK kaubandusosakonna juhataja Andres Haaveli sõnul on muudatused juba andnud tulemuse -- EDU poe käive on kolmekordistunud ja pood töötab kasumi-kahjumi piiril. Samuti on suurenenud usaldus Kadrina TÜ ja tarnijate vahel, märkis ta. Selle aasta lõpuni kestab Kadrina TÜ juhtimise üleandmine saneerimisgrupi käest taas kohalikule juhatusele.

Hetkel kuum