24. november 1996 kell 22:00

Valitsuse vahetus mõjutab ettevõtluskliimat

Reformierakonna valitsusest lahkumisest tingitud valitsuse vahetus mõjub Eesti ettevõtjate hinnangul ettevõtluskliimale halvasti.

EVEA liikmeskonna direktor Jüri Piiper ütles, et valitsuse laialiminek jätab iseenesest halva mulje. Ta lisas, et keskerakonna võimalik valitsusse tulek halvendab Eesti reitingut laenamise ja usalduse suhtes.

Valitsuses tekkinud olukord on Piiperi hinnangul suuresti sõltuv majanduskliki kujunemisest ja korruptsioonist ning keskerakonna puhul suhete olemasolust ida poolel.

Praegu tuleb Piiperi sõnul vaadata, kellel on majanduslik huvi olla võimul ja jääda võimule ja kes kellega hetkelise majandushuvi puhul saab üldse kokku leppida. «Minu arvates saab nendeks olla ainult koond- ja keskerakond,» ütles Piiper. Tema sõnul on samas hea, et reformierakond võttis lõpuks julguse ja astus koalitsioonist välja.

Viimasel ajal palju räägitud majanduslik seisak on Piiperi hinnangul tingitud sellest, et võimul olev seltskond on rohkem tegelenud kemplemise kui Eesti asjadega.

ASi Pakterminal juhatuse esimees ja suurettevõtete assotsiatsiooni juhatuse aseesimees Aadu Luukas ütles, et temale jääb arusaamatuks, mille nimel ja kelle eest selline tegevus valitsuses toimub. «Ma ei näe, et selle taga on majanduslikud või sotsiaalsed eelistused või majandusele orienteeritud huvigrupid,» ütles Aadu Luukas.

Kuigi suurettevõtete assotsiatsiooni juhatusel pole valitsuses toimunu suhtes ametlikku seisukohta, ütles Luukas, et majandust huvitab stabiilsus ja kui selle võitluse käigus stabiilsust rikutakse, on see ettevõtluskeskkonnale ebasobiv. «Me suhtume negatiivselt protsessidesse, mis rikuvad stabiilsust,» märkis ta. BNS

Hetkel kuum