5. jaanuar 1997 kell 22:00

ASi Eesti Tubakas aktsiamüük ebaõnnestus

ASi Eesti Tubakas nõukogu liige ja majandusministeeriumi siseturu osakonna juhtaja Tiit Maidre lausus, et müügiks pakutud Eesti Tubaka 32,9% aktsiaid ei anna firmas otsustamisõigust. Samas on ka vähemusosaluse eest küsitud hind 81,5 mln krooni liiga kõrge, lisas Maidre.

Arvestades, et Eesti Tubaka tuumikomanik Swedish Match võib langetada otsuseid sõltumata vähemusaktsionäri arvamusest, investorid ilmselt ei riskinud sellesse projekti raha paigutada, märkis Maidre. «Minagi poleks julgenud osta,» lausus ta.

Ostes 81,5 miljoni krooni eest Eesti Tubaka vähemusaktsiad, võib Swedish Match näiteks otsustada, et vähendab aktsiakapitali ja sellele ei saa vastu ka vaielda, kirjeldas Maidre ühte riskimomenti.

Ka mitme investeerimisfirma esindajad teatasid, et erastamisagentuuri pakutud tingimustel Eesti Tubaka vähemusaktsiate ostmine ei pakkunud erilist huvi, kuna risk oli liiga suur. Osalemine nende firmade aktsiate ostmisel, kelle tuumikinvestoril on põhikirja kohaselt aktsiate eelisostuõigus, on keeruline, kuna tihti sisuliselt ei olegi neid aktsiaid võimalik osta, märkisid nad.

«Ma tean, et Swedish Match on põhimõtteliselt huvitatud 100% Eesti Tubaka aktsiate saamisest, kuid küsimus on hinnas,» lausus Maidre.

Swedish Matchil on Maidre sõnul praegu mõttetu teha omapoolseid pakkumusi neile aktsiatele, kui tal on nagunii eelisostuõigus. «Tuumikinvestor ootab momenti, et jõutakse hinna suhtes erastamisagentuuriga kokkuleppele,» lausus Maidre.

Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet ütles BNSile, et agentuur pakub esialgu Swedish Matchile Eesti Tubaka aktsiaid osta edutus enampakkumisvoorus välja kuulutatud alghinnaga ehk 81,5 miljoni krooni eest.

Sarnet lausus, et huvi puudumisel kuulutab erastamisagentuur välja uue enampakkumise ja tavalise praktika järgi alandatakse teises voorus objekti hinda kolmandiku võrra. Kui seegi osutub edutuks, alandab agentuur ostuhinda veelgi, lisas Sarnet.

Küsimusele, mis väärtus Eesti Tubaka vähemusaktsiail üldse on, vastas Maidre, et ehkki Eesti Tubakast saab müügifirma, on ta tulevikus ikkagi küllalt kindel kasumit tootev ettevõte.

Sigarettide tootmine Eesti Tubaka kaubamärkide all läks üle Rootsi põhitehasesse. Tootja ning Eesti Tubaka vahel on tootmise ja müügi suhtes olemas kindel leping, mis tagab müügifirmale kasumi, rääkis Maidre.

Eesti Tubakas lõpetas möödunud majandusaasta kahjumiga. 1995. a oli firma käive 215 mln krooni ning kasum 42,8 mln krooni.

Hetkel kuum