9. jaanuar 1997 kell 22:00

Tüli ametiühingute liidrite vahel kestab edasi

TALO otsustas eile, et peatab oma osalemise kolmepoolsetel läbirääkimistel tööandjate organisatsioonide ja valitsusega.

Lahkarvamused tekkisid pärast seda, kui Raivo Paavo kirjutas detsembri lõpus alla alampalga kokkuleppele valitsusega ka TALO nimel. Eile kohtusid kahe ametiühingu esindajad esimest korda pärast tüli puhkemist silmast silma.

«Alampalk peab olema vähemalt 1041, mitte 845 krooni,» rääkis TALO juhatuse esimees Toivo Roosimaa, kes soovis kokkuleppes jääda eriseisukohale. «Meil on ükskõik, kes lepingule alla kirjutab, asi on põhimõttes: kui me pole volitust andnud, siis ei kirjuta alla.»

Ametiühingute keskliidu pressisekretär Tõnu Vare sõnas, et loodetavasti suudetakse TALO ja keskliidu vaheline arusaamatus lahendada.

«Keskliit on TALOga ühtedel seisukohtadel, kuid antud olukorras ei oleks kõrgemat kui 845kroonist alampalka saanud kehtestada,» rääkis Vare. Ta lisas, et ametiühingute keskliit on sel aastal jätkuvatel läbirääkimistel endiselt seisukohal, et alampalk peab moodustama 40% riigi keskmisest palgast.

Täna hommikul kohtub TALO esindus rahandusminister Mart Opmanniga, et vahetada mõtteid teenistujate 1998.--1999. aasta palgatõusu üle. «Meie arvestuste järgi läheb selleks umbes 585 miljonit krooni koos sotsiaalmaksuga,» lausus Roosimaa.

Opmanni juurde ametiühingute keskliidu esindajad kaasa ei tule. «Ma ei pea päris õigeks valgekraede segamist sinikraedega,» lausus Roosimaa. «Siis meil tekivad kohe lahkhelid, ei ole selge, kes keda esindab.»

Hetkel kuum