13. jaanuar 1997 kell 22:00

Paldiski tahab saada sadamaid oma valdusse

Paldiski linnapea Jaan Mölder ütles, et 22. jaanuaril arutatakse erastamisagentuuris linnavalitsuse taotlust munitsipaliseerida põhjasadam.

Ta lisas, et Paldiski linnavalitsus kavatseb esitada lähiajal valitsusele taotluse saada ka lõunasadam enda omandusse. Praegu kuulub lõunasadam ASile Tallinna Sadam.

Tallinna Sadama juhatuse esimees Enn Sarap on väljendanud valmisolekut sadam Paldiski linna valitsusele üle anda, kuid alles siis, kui sadam on endale jalad alla saanud.

Jaan Mölderi ütluse kohaselt oleks efektiivsem, kui sadamate munitsipaliseerimisega tegeleks otse riigi valitsus, sest nii saab protsessi kiiresti lõpule viia.

Peale sadamate kavatseb linnavalitsus taotleda ka mõningate kinnisvaraobjektide ületulekut Paldiski linna valdusse. Linnapea sõnul on sellisteks objektideks endine piirivalvurite õppekeskus, ujula ja spordisaal ning endine ohvitseride maja ja mereväelaste õppekeskuse hoone.

Paldiski põhjasadamat haldava Paldiski Sadamate ASi direktor Heldur Suun ütles, et vedelkeemiaterminaali projekt on esialgu veel kooskõlastamise järgus. Seetõttu ei saanud ta ka terminaali maksumust öelda.

Suuna ütlusel loodab terminaali projektiga tegelev Soome kapitalil põhinev AS Baltic Tank terminaali sellel aastal valmis ehitada. Sadam tema kinnitusel vedelkeemiaterminaali ehituse finantseerimisel ei osale.

Operaatorfirma Baltic Tank on Paldiski põhjasadamas rentinud hooned koos kasutusmaaga. Vedelkeemiaterminaali alune maa hõlmab 1,2 hektarit ja see on kavas ehitada endiste Vene sõjaväe kütusehoidlate paigale.

Põhjasadamasse on investeeritud kokku ligi kuus miljonit krooni. Kaugemas tulevikus plaanib sadam Suuna sõnul ehitada uue 170 meetri pikkuse kai, mida saaksid kasutada ro-ro-tüüpi liinilaevad. Kai eskiisprojekt on valmis, ehituse maksumus on Suuna hinnangul ligi 48 miljonit krooni.

Paldiski põhjasadama kaudu veetakse välja saematerjali, turvast ja killustikku, sisse veetakse suhkrut ja ümarpuitu. Põhjasadamal on tollitsooni õigus ja veebruari jooksul peaks sadam saama ka tolliterminaali ning tollilao.

Põhjasadama eelmise aasta kaubakäive oli 60 000 tonni. Sadama käesoleva aasta käibeks prognoositakse 200 000 tonni.

Hetkel kuum