3. veebruar 1997 kell 22:00

Tööandjad ihkavad maja

Tööandjate ühenduste keskliidu (ETÜKL) presidendi Priit Vilba sõnul soovib liit saada mõnda maja või kinnistut oma valdusse tasuta. «Ametiühingute keskliit sai Mart Laari valitsuse ajal suure maja kesklinnas oma bilanssi,» põhjendas ta. «Me oleme tolerantsemad ega nõua valmis maja. Oleme nõus võtma kinnistu, et sinna ise maja ehitada, või remontima vana maja.»

Vilba kinnitusel on nii Tallinna linnapea Robert Lepikson kui ka majandusminister Jaak Leimann ETÜKLi plaani toetanud.

Büroohoone optimaalne suurus võiks Vilba sõnul olla 2000 m². Sellise hoone ehitus maksab ETÜKLi tehtud arvestuste kohaselt 20 miljonit krooni. Liidu omafinantseering moodustaks Vilba sõnul 30 protsenti hoone ehitusmaksumusest, ülejäänu kataks pangalaen.

Vilba sõnul hakkaks hoone tooma tulu äripindade väljarentimisest. Seal saaksid esindusruumid ka kõik erialaliidud, kes ETÜKLi moodustavad, lisas ta.

ETÜKL paikneb praegu sotsiaalministeeriumi majas üüriruumides.

Oma maja otstarve oleks märksa suurem, kui ETÜKL ning tööstuse ja tööandjate keskliit (ETTKL) liituksid ja tekiks üks võimas tööandjate ühendus, jätkas Vilba.

ETÜKLi esindajad on rääkinud ETTKLi juhtidega ühinemisest, kuid ametlikku taotlust pole nad ETTKLile veel teinud. Vilba sõnas, et paari nädala jooksul vormistab ETÜKL kirjaliku ühinemisettepaneku ja esitab selle ETTKLi juhatusele.

«Efekt oleks mitmekülgne -- kokkuhoid juhtimises, sest me tegeleme samade küsimustega,» põhjendas Vilba ühinemise vajalikkust. «Osapool kolmepoolsetel läbirääkimistel muutuks märgatavalt tugevamaks ja uusi liikmeid tuleks juurde,» lisas ta.

ETTKLi tegevdirektor Viljar Veskiväli keskliitude ühinemise suhtes nii optimistlik ei olnud. «Iga initsiatiiv on tervitatav, aga meie juhatus pole ühinemist seni pooldanud,» kommenteeris ta. «Ei näe vajadust ega põhjust kiirustamiseks. Kui kaks liitu teeks mõistlikku koostööd, oleks see piisav.»

Veskiväli sõnas, et kahe tööandjate liidu juhatused pole viimase aasta jooksul kohtunud ja tema teada pole sellist kohtumist kavas ka lähimatel nädalatel. ETÜKLil ja ETTKLil pole kattuvaid liikmeid.

Hetkel kuum