12. veebruar 1997 kell 22:00

Friedrichis vahvad toolid

Restoran Karl Friedrichi ülemine saal ei olnud minu arvates suurem asi, st ei olnud stiilipuhas. Restorani alumise saali interjööris oli aga toredaid leide. Eriti meeldis esimese korruse tagasaali talalagede kaasaegne interpretatsioon. Metalli kasutamine on teinud lae originaalseks. Eessaalis on säilinud vana talalagi.

Väga meeldis ka Toivo Raidmetsa ehe disainmööbel, ehkki sellel on ebamugav istuda. Ruumiplaneering on hea: tagumine intiimsem saal on sümpaatne. Esimese korruse tagasaalis olevad pikad lauad on muudavad saali pubilikuks, eessaali laudade kohta pole ka midagi paha öelda. Esile tuleks tõsta väga uhkeid disainvalgusteid. Hindepunkte Karl Friedrichi sisekujundusele annaksin 6.

Ruumikujunduslikust seisukohast on restorani Karl Friedrichi õhkkond igati sümpaatne ja sõbralik. Meeldis, et seal ei ole kramplikult kinni hoitud teatud ajalooetapi arhitektuurist, vaid interjöörile on antud sobiv ja moodne lahendus.

Ruumikujundaja head maitset on tunda nii mööbli kui ka kardinate valikul. Väga huvitav ja efektne oli valgustus -- taladest kumav sinine valgus.

Üldise õhkkonna huvides oleks muusika võinud olla diskreetsem ja valitum. Samuti oleks esimese korruse saali klienditeenindaja riietus võinud olla tagasihoidlikum ja äratuntavam. Eriti häirib pealetükkiv riietus ilmselt suvel. Üldhinnang Karl Friedrichi interjöörile on kaheksa punkti.

Suured lauad on liiga suured, ümmargused lauad on parajad. Toolid on omapärased, aga veidi ebamugavad. On naljakas, kui inimesed uurivad neid ning patsutavad alt ja pealt. Soovitan sinna minna õhtul, kui avaneb vaade valgustatud Raekoja platsile. Aknad on küll kitsukesed, aga paremat kohta Raekoja platsil peale õpetajate maja ei ole. Laed on mõlemas saalis head -- nii vana kui uus variant. Raudlagi tagasaalis on üllatav, aga miks mitte... Seinad on lagedad, kuid võib-olla ei peagi kaunistatud olema -- läheks liiga eklektiliseks. Mulle ei meeldi, kui kauplused on halvasti valgustud, aga seal ei ole valgustusele midagi ette heita. Värvid on soojad. Et interjöör on veel uus ja huvitav, annan kuus punkti.

II korrus on liiga traditsiooniline ja igav, eredaim laik on maal. I korrus on raidmetsalikum, eriti mõnusat nostalgiat tekitavad kujundaja enda tooli, kunagise Eeslitalli keldri toolide oluliselt viimistletum arendus. Hea on ka muu sisustus: lauad, nagid, laevalgustite klaassirmid, kangad. Huvitav lahendus on pragudest neooni pritsivad pseudotalad, mille alla ilmselt on muudki õnnestunud peita. Häiris luuk seinas saali ja baari vahel, jättis mulje kunagistest odavatest sööklatest. Mõttetult oli kokku hoitud põrandate ja treppide keraamilistest plaatidest poordi ärajätmisega, värv on juba praegu seina alaosas kahjustatud. Ehitaja on teinud hea töö, veidi liiga kiiresti on tekkinud iseloomulikud praod. Kuus punkti.

Hetkel kuum