23. aprill 1997 kell 22:00

WTO nõuab Eestilt piraatluse piiramist

Riik peab tagama, et tema territooriumile ei pääse ja seal ei müüda piraattoodangut, ütles Kolbre. «Lühidalt öeldes peavad kaduma Kadaka turu taolised müügikohad, muidu pole meil lootust WTOsse pääseda,» lisas ta.

Kolbre ütles, et seaduste osas peaks kõik olema tehtud, et suurendada intellektuaalse omandi kaitset.

Eesti autorite ühingu tegevdirektori Kalev Rattuse sõnul pole võimalik piraathelikandjate müüki päris ära kaotada, vaid seda saab viia piirini, kus ka legaalsed müüjad saaksid elada. «Praegu tundub küll, et riigil pole mingit huvi, kas kunagi võltsingute müük lõpeb või mitte,» ütles Rattus. «Vilets intellektuaalse omandi kaitse on üks põhjus, miks WTO läbirääkimised eriti edukalt ei õnnestunud.»

Rattuse ütlust mööda pole Eesti autoriõigusseadus vastavuses Euroopa Liidu direktiividega, kuna ta on viis aastat vana ja vahepeal pole teda oluliselt muudetud. Tema sõnul vajavad ümber vaatamist ka kontrolli -ja trahvisüsteemid. «Ka peaks ettevõtjale juba enne, kui ta hakkab tegelema helikandjate müügiga, selgeks tegema, et ta on sunnitud järgima ka autoriõigussätteid,» lisas Rattus. «Kui ta neid ei järgi, võetakse maailmas selliselt ettevõtjalt tegevusluba ära, meil aga ei juhtu temaga midagi.»

Rattuse sõnul on enim autorikaitseprobleeme Tartus. Samas lisas ta, et üldiselt näitab piraathelikandjate müük vähenemistendentsi.

Hetkel kuum