1. mai 1997 kell 22:00

Lätis võib korduda panganduskriis

Kraghi prognoosi kohaselt tabab Lätit majanduskriis «varem või hiljem» ning raskusi tuleb ka pankadel, kuigi mitte nii suuri kui eelmise pangakriisi ajal.

Samas andis Kragh Läti majandusele positiivse hinnangu. Pangad on suhteliselt stabiilsed, investeeringud suurenevad ja aktsiabörs on väga aktiivne.

«Kahjuks on nii Läti kui ka Eesti aktsiabörs rohkem huvitatud pangaaktsiatest, mis ei ole väga hea, sest börs peab kajastama tegevust eri majandussektorites,» ütles ta.

Kragh ütles, et Balti riigid on saanud kõrge krediidireitingu liiga lühikese ajaga. «T?ehhi Vabariigil on palju madalam reiting, kuigi majanduslikult läheb T?ehhil paremini kui Balti riikidel,» arvas ta.

Läti kommertspankade liit koostas juba kolmandat aastat järjest Läti 20 edukama panga efektiivsuse reitingu. Tutvustades seda ajakirjanikele, ütles liidu president T. Tverijonas, et reiting ei näita mitte kõige paremaid või kindlamaid panku, vaid järjestab need üksnes Euromoney metoodika alusel 1996. aasta 14 näitaja põhjal.

Pangad on jaotatud aktivate suuruse järgi kolme gruppi: üle 40 miljoni latise (8 panka) , 10--40 miljoni latise (6) ning alla kümne miljoni latise aktivaga pangad (6). Nagu mullugi, on loetelu tipus Parexi pank, kes kogus 100 võimalikust punktist 68,48 punkti, kuid vahemaa Latvijas Unibankaga on kahanenud. Suurim edu on saatnud aga Rietumu panka, kes tõusis 11. kohalt kolmandale. BNS-B&B

Hetkel kuum