1. mai 1997 kell 22:00

Teraviljakasvatajad on üle makstud

Ajaleht Financial Times viitab Briti põllumajandusministeeriumi seni avalikustamata raportile, mille arvutustest selgub, et nisukasvatajad on subsiidiumide vähendamise kompensatsiooniks «üle makstud.»

Teraviljakasvatajatele 1992. a määratud kompensatsioon pidi säilitama talunike sissetuleku, kui teraviljahinna subsiidiumi vähendati aastail 1993--1995 30% võrra. Kompensatsioon tõusis nende aastatega, kuid teravilja turuhind ei ole subsiidiumi vähenedes langenud, kuna põud ja kehvad saagid ning kasvupinna vähendamine on nisu hinda üles kruvinud.

Suurem osa ületoetusest on läinud 20 protsendile teraviljakasvatajatest, kes annavad 80% toodangust. Ülemaksu kogusumma võrdub ligi poolega ELi ühise põllumajanduspoliitika programmi 40 mld suurusest aastaeelarvest ja on võrdne summaga, mis makstakse iga-aastase toetusena ELi kahele miljonile põlluharijale.

Põllumajandusministeeriumi raportit levitatakse ajalehe teatel eraviisiliselt Euroopa komisjoni liikmete seas ja ELi liikmesriikides, et tõestada põllumajanduspoliitika reformimise vajadust.

Ühtlasi tugevdab see komisjoni voliniku Franz Fischleri seisukohta, kes tahab 1,4 mld ECU võrra vähendada teraviljakasvatajate toetust, et leevendada lehmahullusega alanud loomalihaturu kriisi. FT-AFP-ETA-ÄP

Hetkel kuum