7. mai 1997 kell 22:00

Politsei ootab Lepiksoni käekirja ekspertiisi

Majanduspolitsei juht Veljo Aleksandrov ütles, et Soomes avastatud ulatuslike maksupettustega seoses on Eestis seni algatatud üks kriminaalasi, mis puudutab Lepiksoni allkirja võimalikku võltsimist. Käekirja ekspertiis telliti Soomest, sest Eestis napib vastava tasemega spetsialiste, ütles ta.

Lepikson andis oma allkirjaproovid aprillis ja tulemusi on oodata ilmselt mai teisel poolel, lisas Aleksandrov.

Soome politsei eestlaste, sealhulgas ka Lepiksoni võimaliku seotuse vastu ulatuslike maksupettustega huvi ei tunne.

Esmaspäevane Soome ajaleht Iltalehti kirjutas, et samal päeval, kui Robert Lepikson andis riigikogu ees ametivande siseministriks astumise puhul, käisid Eesti keskkriminaalpolitsei ametnikud Soomes väidetavalt Lepiksoniga seotud salametalliäri tagamaid uurimas.

Veljo Aleksandrov väitis, et politsei keskaparaadist keegi esmaspäeval Soomes ei käinud. Tegu võis olla dokumentide vahetamise või järelepärimisega, lisas ta.

Tallinna majanduspolitsei komissar Vladimir Kissel ütles, et nemad selle vahejuhtumiga enam ei tegele, kõik materjalid on edastatud keskmajanduspolitseile. Kissel tunnistas, et Tallinna majanduspolitsei menetluses on küll mitmed ulatuslikud metalliäriga seotud kriminaalasjad, kuid uurimise tulemustest on veel vara rääkida.

Harju politsei abiprefekti Madis Niinemetsa sõnul seisab uurimine, mis on seotud maksupettustega Eestis, Erkki Laaksoneni taga, kes alates eelmise aasta kevadest on Eestis tagaotsitavaks kuulutatud.

1996. aastal Soomes Tikkurilan Romu Oy pankrotimenetluse käigus avastatud salatehingute kogumaht oli ligi 80 miljonit krooni. Metall jõudis Eesti kaudu Soome ja selle üks vahendaja oli Eestis registreeritud firma Pelikor eesotsas tegevdirektori Erkki Laaksoneniga. Soome toimetatud metalli eest maksti sularahas.

Paljudel kassaorderitel oli raha saajana märgitud Robert Lepiksoni nimi. Orderitel olev allkiri erineb aga Lepiksoni allkirja originaalist tunduvalt.

Hetkel kuum