12. mai 1997 kell 22:00

Amsterdam -- võluv, turvaline ja ootamatu

Kui Hollandi väikekodan-likuna tunduvad linnakesed on sarnasuse tõttu tekitanud immuunsuse ümbritseva täisverelise nautimise suhtes, tasuks sõita otsejoones Amsterdami, mis ärritab, keda heas, keda halvas mõttes.

Amsterdami iseloomustatakse lõhestatud isiksusena: kümned maailmatuntud muuseumid ja ajaloolised vaatamisväärsused võistlevad prostituutidega akendel.

Ometi annab linn piisavalt võimalusi saada osa kõrgkultuurist, nautida maailma kõige erinevamate köökide roogi, elada hulljulget, ometi suhteliselt turvalist ööelu. Kohalikud armastavad kanalite- ja kohvikuterohket Jordaani piirkonda. Baarid on argipäeviti lahti kella üheni, nädalavahetusel kolmeni öösel.

Vondelpark on ideaalne koht piknikuks. Selle kandi turudki on odavamad. Juulist augustini toimuvad nädalavahetusel kella 14 ajal pargis tasuta kontserdid. Turistid armastavad koguneda Dami väljakule, mille ümbruses leidub palju muuseume. Ööelu koondub Leidsepleini ja Rembrandtpleini ümbrusse.

Nii kohalike kui turistide seas on kuulsad esmaspäevast laupäevani kella 9--17ni toimuvad tänavaturud. Waterloopleini turg on vanakraami austajale, Heinekeni õlletehase kõrval Albert Cuypi turul müüakse värskeid toiduaineid, Singeli turg meenutab lillenäitust. Kuna Amsterdam on kuulus veidrate muuseumide poolest, ei tasuks alahinnata näiteks punase laterna rajoonis asuvat marihuaana muuseumi.

Auto asemel tasub raudteejaamast üürida jalgratas, mis on kasulikum. Auto parkimine on kella 9--19ni kõikjal linnas tasuline, 15 minutit üle 7 krooni, trahvid sadades kuldnates. Majutuse osas tasub olla ettevaatlik: erahostelid on küll odavad, ca 180 krooni öö, kuid paljudes on narkootikumid avalikult lubatud, mis võib tekitada ootamatuid olukordi.

Kuigi lennureis on kallis, Estonian Airi nädalalõpupakett alates ca 6100 kroonist, annab see parima võimaluse Amsterdamiga pikemalt tutvuda. Sama firma koostab ka perepakette: näiteks 2 täiskasvanut+2 last 3 ööd kolmetärnises hotellis alates 12 953 krooni. Paljud reisibürood pakuvad ka mugavaid bussireise, kuid nende puhul peatutakse Amsterdamis paariks päevaks, mis ei luba saada põhjalikumat ülevaadet. Bussireisidest oleks Amsterdami-huvilisel targem valida vaid Hollandit hõlmav pakett.

Hetkel kuum