12. mai 1997 kell 22:00

Poola pensionireform

Poola valitsus on välja töötanud pensionireformi, mis on saadetud parlamenti arutusele ja mida on asunud toetama ka kiiresti kasvav pensionäride partei, kes võib etendada sügisestel parlamendivalimistel küllalt kaalukat osa.

Reformi eesmärk on luua erapensionifondid, kuhu alla kolmekümneaastased töötajad hakkasid maksma ühe viiendiku praegusest kohustuslikust sotsiaalkindlustusmaksest. Reform jätab alles väikese baaspensioni ning tagab praeguste pensionäride ja üle 30aastaste pensioniõigused. Uus süsteem on kavas kehtestada aastal 1999.

«See reform on vajalik, kuna 15 aasta pärast ei suuda riik enam praegust pensionisüsteemi üleval pidada. Loodavad fondid tagaksid pensionisüsteemile vajalikud lisavahendid,» ütles pensionäride partei ekspert Witold Gadomski.

Kuna pensionäride partei, millel on 27 000 liiget ja küsitluste järgi seitsmeprotsendiline toetus, on asunud reformi toetama, on lootust, et see heaks kiidetakse. FT

Hetkel kuum