26. mai 1997 kell 22:00

?veitsi looduse ime avaneb mägedes

Lausa müüdiks on saanud ütlus, et ?veits on ilus ja kallis riik. Vapustavad mäed, lilleehtes linnakesed, piinlik puhtus, loodusesõbralikkus, turvatunne... Maailma parimad kellad, pangad, kellukestega lehmad ja keele alla viiv ?okolaad.

Kui valite endale reisimarsruuti, uurige kindlasti järele, kas teile pakutakse võimalust vallutada mõni mäetipp. Loomulikult aitab teid seejuures hammasraudtee või köistõstuk. Ekskursiooni hind on 200--800 krooni sõltuvalt mäe kõrgusest ja seal pakutavast panoraamist.

Jõudes 2000--3000 meetri kõrgusele, avaneb teile hingemattev vaade valgetipulistele mägedele, sügavsinisele taevale ja all laiuvatele õieehtes aasadele. Kristallselges õhus kostub karjakellade helinat.

?veits on rikas hõrgutiste poolest, kuna ta ühendab nii prantsuse, itaalia kui saksa köögi traditsioonid. Tellige fondüü, mille põhielemendiks on kuulsad ?veitsi juustud, selle kõrvale kohalik valge vein ja eine on täiuslik. Enne fondüü nautimist võiks aga osaleda Luzerni järvel päikseloojangu ringsõidul. Muide järve ilu inspireeris kord Wagnerit.

?veitsi rahvussümboliks on vibupüss -- just selline, nagu oli Wilhelm Tellil. See on maa, mis on üle sajandi säilitanud oma neutraliteedi, kuid kelle sõdureid on aastasadu peetud maailma parimaiks.

?veitsi linnakeste omapära väljendub katusega puusildades, seinamaalingutes, lilledega kaunistatud purskkaevudes.

Kuigi ?veitslased on edasipüüdlikud ja tahe läbi lüüa on suur, pole tööst kombeks rääkida. Kõige tähtsam on perekond: mehe positsioon ühiskonnas määrab ka pere positsiooni.

?veits on eestlasele küll atraktiivne sihtpunkt, ent kauguse ja kalliduse tõttu on see kättesaadav eelkõige neile, kes ei pelga paarinädalast bussireisi, tundes huvi ka näiteks Itaalia või Austria vastu. Enamik reisibüroosid ühendab oma paketti kaks sihtpunkti.

Kaks näidet: Eurotouri Euroopa-pakett maksab ca 6650 krooni, Maineddi Austria--?veitsi pakett ca 5900 krooni. Sellise hinna puhul tuleb julgelt uurida, mille eest võib reisil lisakulutusi tekkida. Samuti tuleb arvestada, et selle summa eest suurepärast hotelli ei pakuta, kuid kämpingud on igati korralikud. Piirkond pakub põnevaid võimalusi ka autoturistile, ent siis tuleb arvestada mõnekümnetuhandese väljaminekuga.

Hetkel kuum