• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ärge palun häkkige oma arvutis!

  Ajakirjas Byte kirjutab juba aastaid kasutajaveergu ulmekirjaniku ja tähesõdade projekti autorina tuntud Jerry Pournelle, kes tegeleb sama maiste asjadega nagu enamik arvutikasutajatest -- proovib arvutit käima saada. Juhtumisi on tal arvutivarustust üsna ohtralt, mistõttu pole ka probleem aastast aastasse kirjutada, kuidas tal oli jälle vaja veidi kirjatööd teha, aga kuna miski ei toiminud, siis kulus umbes kaks päeva tõsisele häkerdamisele. Hea jutuvestja hädad on mõnusad lugeda, lisaks kirjeldab Jerry lahenduskäike ja lugejal on võimalus õppida, kuidas probleemidest üle saada (minu vabas vormis lühikokkuvõte oleks -- helista tootjafirma toetustelefonil ja ütle, et oled Jerry Pournelle; kasuta Granite Digitali Golden SCSIVue SCSI-kaableid).
  Samavõrd õpetlikku toimub ka lähemal. Ikka ja jälle on mõni kasutaja otsustanud, et oleks viimane aeg oma arvutile peale installeerida kusagilt piraaditud Windowsi beetaversioon (mis mõeldud spetsidele vigade väljarookimiseks), minna üle WinNT-le või proovida mõne reklaamikampaaniaga kaasa tulnud OS/2. Tulemusena arvuti ei käi ja õnnetu arvutifirma telefoni-support peab maadlema probleemiga, mis pole absoluutselt tema süü. Või kui probleem tõesti osutubki arvutiga seotuks, on see nii sügavale muu infomüra alla mattunud.
  Võtame näiteks minu enda. Kena pühapäev kulus, et äärmiselt tõrksaks muutunud arvutit käima saada. Olin proovinud Memphis't (Win97), installeerinud üsna mitmesugust tarkvara jne -- tulemus oli, et arvuti iga natukese aja järel segase veateatega kinni jooksis. Ainus lahendus sellisel puhul on installeerida Win95 uuesti, mis sedapuhku ei õnnestunud nii, et säilinud oleksid ka mulle vajalikud programmid. Paras päevatöö kõik jälle käima saada. Hommikuks aga oli arvuti jälle kinni jooksnud. Järelikult võib pärast paari kuud kannatamist, süü programmide kaela ajamist ja pidevat ümberinstalleerimist kergendusega ohata -- viga on hoopis arvutis! Oleks mul kogu aeg olnud peal häkkimata Win95, oleks mure juba ammu müüja või tootja kraesse keeranud, mitte ise vaikselt higistanud.
  Moraal? Ärge raisake aega oma arvuti paremaks ehitamise peale. Mitte keegi ei suuda teid tekitatud segaduses aidata ning leida seda, mis tegelikult probleeme tekitab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.