4. juuni 1997 kell 22:00

Elektritarbija saab valida pärast sajandivahetust

Valikuvõimalus tähendab seda, et kodutarbijad võivad osta elektrit sealt, kust nad õigeks peavad, seletas Hamburg.

Tema sõnul on elektritootjatele valikuvõimaluse pakkumine Euroopa Liidu turu liberaliseerimise ja vabade hindade kujunemise nõude täitmise eeldus. Seni on elektrienergia hinda Eestis kinnitanud valitsus nõuandva hinnakomisjoni ettepanekul.

Hamburg ütles, et Rootsis saavutatud kokkuleppe alusel tuleb üks Rootsi spetsialist aastaks ajaks Eestisse nõu andma.

Vattenfallil on Hamburgi sõnul näiteid selle kohta, kuidas teistes riikides toimub üleminek monopoolselt energiatootmiselt mitme tootjaga energiavarustuseni. Taani jõuab sinna kahe aasta pärast, Holland kümne aasta pärast, lisas Hamburg.

Arvi Hamburgi kinnitusel on energiatootmise küsimused praegu aktuaalsed, sest nädala pärast on riigikogus kolmandal lugemisel energiaseadus.

«Vattenfalli juhtidega oli mul arutelu, milline peaks välja nägema elektrisüsteem tulevikus,» lausus Hamburg. Hamburgi sõnul ühtis tema arusaam rootslaste omaga, et põhivõrk elektrijaamast kuni sõlmalajaamadeni peab jääma riigi kontrolli alla.

«Rootslased soovitasid ka tootmise ehk elektrijaamad riigi kontrolli alla jätta, aga siin on meil praegu teine arvamus,» lisas Hamburg.

Majandusministeeriumi asekantsler ütles, et ta arutas ka Iru soojuselektrijaamas elektri tootmisega kaasneva soojuse kasutamise võimalusi. «Probleem on selles, et pole soojatarbimist sellele võimsusele,» ütles Hamburg.

Hamburgi kinnitusel kasutab Tallinn vaid neljandiku Iru elektrijaama soojusvõimsusest. «Päris tegudeni aasta jooksul ei jõua, aga paberil plaanideni küll,» sõnas ta.

Hamburg kinnitas rootslaste jätkuvat huvi RE Eesti Energia koosseisus olevate ettevõtete erastamise vastu. «Vattenfall ootab konkursi väljakuulutamist,» kommenteeris Hamburg. «Ootab põhjamaise rahuga.»

Hetkel kuum