9. juuni 1997 kell 22:00

Dow Jones läheneb 7500-le

Dollar ei suutnud eile säilitada reedest tõusutrendi ning Euroopas alustati kursiga umbes 13,70 krooni. Tähelepanu oli suunatud Euroopa Liidu rahandusministrite kogunemisele Luxembourgis. Prantsusmaa uus rahandusminister D. Strauss-Kahn teatas, et Prantsusmaa vajab lisanädalat nn stabiilsuspakti käsitlemiseks. Turud nägid selles vihjet rahaliidu algustärmini edasilükkamisele ja dollar langes kiiresti. Eile õhtul oli dollari kurss juba 1,708 DEMi e 13,664 krooni. Seega langes dollar päeva jooksul terve protsendi.

Jaapani väliskaubanduse ülejäägi jätkav kasv nõrgestas dollarit Jaapani jeeni suhtes viimase kuue kuu madalaimale kursile -- 111,80 JPY/USDni. Nii tugev ei ole jeen dollari suhtes olnud 25. novembrist 1996. Saksa marga suhtes oli jeen viimase üheksa kuu tugevaim. Reedel edastas USA administratsiooni muret Jaapani kasvava kaubandusülejäägi suhtes ka Ameerika Ühendriikide kaubandusesindaja C. Barshevsky. Vihjed viitavad, et Jaapani kaubandusülejääk on üks peamisi kõneaineid juhtivate tööstusriikide (G7) eelseisval kohtumisel Denveris. Kaubandusülejääk kasvas aprillis möödunud aastaga võrreldes 163 protsenti 831,48 miljardi jeenini. Jaapani ametnikud kiirustasid seejärel kiiresti vastumeetmetele valuutakursside stabiilsuse säilitamiseks, mis andis ka teatud efekti. Õhtuks oli dollar tugevnenud juba peaaegu jeeni võrra.

Wall Streetil on viimastel päevadel toimunud kiire aktsiahindade tõus. Reedel tõusis Dow Jonesi tööstuskeskmine üle 7400 punkti. Eile esimestel kauplemistundidel lähenes Dow hoogsalt juba 7500 punktile.

Hetkel kuum