10. juuni 1997 kell 22:00

Venemaa väärtpaberid toodavad enim

Vadim Ogne?t?ikov põhjendab investeerimisfondi suurt tootlust Venemaa ettevõtete nn teise e?eloni aktsiate hinna tõusuga. Fond investeerib põhiliselt kolme valdkonda: telekommunikatsiooni-, nafta- ja gaasi- ning energiaettevõtetesse.

Kõige perspektiivsemateks ettevõteteks Venemaal hindab nelja-aastase väärtpaberituru kogemusega Ogne?t?ikov sideettevõtteid. Telefoniliine on Venemaal kaks korda vähem kui Eestis, lääneriikidele on allajäämine kolme-neljakordne. Samas on nõudlus sideteenuste järele suur ja see turg kasvab kiiresti, väidab Ogne?t?ikov. «Äri varu on seal vähemalt kümneks aastaks,» ütleb ta.

Väiteid, et idanaabrite juures võib üsna lihtsasti kogu investeeritud varast ilma jääda, ei pea Ogne?t?ikov põhjendatuks. Inflatsioon on Venemaal olnud viimastel kuudel Eestiga võrreldav, püsides alla ühe protsendi, ja analüütikud prognoosivad Venemaa sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasvuks sellel aastal 2--3 protsenti.

Ogne?t?ikovi sõnul on vähetõenäoline, et Venemaa külmutab kõik Eestist või mujalt välisriikidest tulevad investeeringud.

Tulevikus areneb Venemaal jõudsasti pangandussektor, sest kasvuruumi on seal palju, prognoosib Ogne?t?ikov. Venemaa on dollaritest ülekülvatud ja sularaha on seal 30 miljardi dollari eest (üle 400 mld krooni), mis tulevikus konverteeritakse rubladesse, räägib Ogne?t?ikov.

Venemaa on endiselt tuhande võimaluse maa, kinnitab fondihaldur. Naturaalmajanduse ilminguna tasuvad ettevõtted teenuste eest vaid 15 protsendi ulatuses sularahas, ülejäänu makstakse kaubaga, räägib Ogne?t?ikov. Kui näiteks saapavabrik on energiamüügile võlgu, võib energiamüük saada suures koguses saapaid, mida ta püüab ise realiseerida, lisab Ogne?t?ikov.

Korruptsioon sööb samas suure potentsiaaliga ettevõtete kasumi ära, teab Ogne?t?ikov. Juhtkond lihtsalt varastab, lisab ta.

«Sellepärast mulle naftaga seotud ettevõtted ei meeldi, sest neil on igasugused tehingud võimalikud,» räägib noor fondihaldur. «Telekommunikatsioonide puhul on sellised ettevõtmised praktiliselt võimatud.»

Ogne?t?ikov soovitab investeerida Venemaa fondi osakutesse pikemaks perioodiks, kaheks-kolmeks aastaks, ja mitte loota kiiresti suuri kasumeid. «Olukord on seal nagu meil paar aastat tagasi, mil kõike võis julgelt osta,» ütleb Ogne?t?ikov.

Kuna Venemaal sõltuvad aktsiate hinnad suures osas välismaise raha sissevoolust, kõiguvad need periooditi suures ulatuses. «Igal juhul peaksid aktsiate hinnad tõusma ja enim võidab see, kes on kannatlikum,» ütleb Ogne?t?ikov.

Hetkel kuum