12. juuni 1997 kell 22:00

Univa avas uue tehase

Eesti suuremaid pehme mööbli tootjaid porolooni ja kattematerjalidega varustava Univa ühe omaniku Ain Kullo sõnul on ostetud Norra firma Laader Berg valamismasin Põhjamaade moodsaim.

Viis aastat tagasi avatud tehas jäi kitsaks, sest seal oli võimalik toota kuni tuhat tonni porolooni aastas. Uue tehase tootmismaht on Kullo sõnul plaanitud kaks ja pool korda suurem.

1992. aastal alustas Univa porolooni tootmist Betooni tänaval renditud tootmishoones. Kaks aastat tagasi ostis firma oksjonil 5 miljoni krooni eest tühjalt seisnud endise RASi Linda tootmishoone Peterburi teel. Hoone remont maksis 4 miljonit krooni.

«Oleme saanud värkstoa staatusest tõelise tehase staadiumini,» kommenteeris Kullo. Tema sõnul tuleb tootmisliinilt praegu iga minutiga 200 kilogrammi porolooni. «Eksimusi lubada ei saa, sest iga minut praaki toob üheksa tuhat krooni kahju,» ütles Kullo.

Uue tehasega plaanib Univa tõsta käibe sel aastal 85 miljoni kroonini. Eelmisel aastal oli Univa müügikäive 50 mln krooni ja puhaskasum 4,5 mln krooni.

Eestis on Univa suuremad ostjad Narva mööblivabrik, Tarmel, Tarmeko ja Standard. Turuosa Eestis hindavad Univa juhid 85 protsendile. Ekspordi osa oli siiani pool toodangust, uue tehase käikuandmise järel suureneb see pidevalt, rääkis Univa tegevdirektor Einar Kink. «Ei saa öelda, et Eestis piir käes on, aga välja müük kasvab kiiremini,» selgitas ta.

Väljaspool Eestit müüvad Univa toodetut tütarettevõtted Peterburis ja Leedus ning müügiesindus Lätis. Kevadel Tallinnas tegevust alustanud Soome poroloonitootja Espe Oy müügiesindus Kingi väitel Univa müügile mõjunud ei ole. «Ükski klient juurde pole tulnud, aga keegi pole ka ära läinud,» märkis ta.

Univa aktsiakapital on 1,2 mln krooni. Firma omanikud on võrdse osalusega Ain Kullo ja soomlane Mauri Ikola.

Hetkel kuum