15. juuni 1997 kell 22:00

Gaasinõudlus edestab prognoose

Gaasitööstuses valitseva üldise arvamuse kohaselt kasvab nõudlus Lääne-Euroopas 2010. a 415--435 miljardi kuupmeetrini aastas. Varasemad prognoosid ennustasid samaks perioodiks nõudluse kasvu 350--375 miljardile kuupmeetrile.

Norra Statoili president Harald Norvik prognoosis veelgi suuremat kasvu. Tema arvestuste kohaselt kasvab nõudlus Lääne-Euroopas mulluselt 350 miljardilt kuupmeetrilt aastaks 2010 510 miljardi kuupmeetrini aastas ning kogu Euroopas, Türgi kaasa arvatud, mulluselt 419 miljardilt kuupmeetrilt aastaks 2010 612 miljardi kuupmeetrini.

Järsult suureneb nõudlus Aasias, Ida-Aasias praeguselt 140 mld kuupmeetrilt aastaks 2010 300 miljardile.

Suur osa sellest nõudlusest rahuldatakse laevadel transporditava vedelgaasiga, kuid täiendavaid koguseid tuleb transportida ka uue gaasivõrgu kaudu.

Viimast seisukohta toetas ka maailma suurima gaasikompanii, Venemaa Gazpromi direktor Rem Vjahhirev, kelle sõnul kavatseb Venemaa uue sajandi algul Ida-Siberis rajada gaasivõrgu, et tarnida gaasi Hiinale, Põhja- ja Lõuna-Koreale ning «väga tõenäoliselt» ka Jaapanile. REUTER-ÄP

Hetkel kuum