18. juuni 1997 kell 22:00

Soome kavandab Neste ja IVO ühendamist

Soome kaubandus- ja tööstusministeerium kaalub energiakontsernide Neste ja Imatran Voima (IVO) ühendamist, mille tulemusena tekiks 147 mld Eesti krooni suuruse käibega hiidfirma. Analüüs valmib firmadega koostöös augusti lõpuks.

Nagu ütles Soome tööstusminister Antti Kalliomäki, tahab valitsus analüüsis selgusele jõuda selles, kuivõrd otstarbekas on riigi osalus Nestes ja IVOs. Olukorra hindamise vajaduse on tinginud energiaturu liberaliseerimine ja konkurentsi kasv nii Põhjalas kui ka kogu Euroopa Liidus. Analoogselt on toiminud ka konkurendid Vattenfall, Statoil, Norsk Hydro, Sydkraft, Preussen Elektra ja Electricité de France, kes turuolukorrast lähtuvalt on muutnud oma omandi- ja koostöövorme.

«Analüüsi algatus tuleb riigilt, kellele Neste aktsiaist kuulub 83% ja IVO aktsiaist 100%. Leian, et Soomel on tähtis sel moel välja uurida, kuidas vabamale turule ja kõvemale konkurentsile paremini reageerida. Meie seisukohalt on oluline, et firmade esindajatena saame optimaalse lahenduse otsimise juures olla,» ütles Neste tegevdirektor Jaakko Ihamuotila.

Neste ja IVO koostöövõimaluste analüüs on kavas koostada enne kontsernide erastamise algust. Neste käive oli mullu 43 mld Soome marka ja IVO käive 12 mld marka. Soome parlament on otsustanud vähendada riigi osalust kontsernides 50,1 protsendini. STT-ETA-DI-ÄP

Hetkel kuum