19. juuni 1997 kell 22:00

Põhjamaade relvatööstus koopereerub

Nii Soome kui ka Rootsi on teatanud, et nad vajavad uut granaadiheitesüsteemi. Kuid Soome kaitsevägi saab neid hakata hankima alles siis, kui varem tellitud ülikallite Hornet-hävitajate eest saab suurem osa makstud. Rootsi langetab lõpliku otsuse aastail 1998--1999.

Soome-Rootsi firmade ühistöös valminud AMOS-kranaadiheitesüsteem (Advanced Mortar System) on maailma esimene liikurile paigutatav kahe toruga kranaadiheitetorn, mis sobib nii läänes kui ka idas kasutatavatele alustele. Analoogsed, kuid ühetorulised prototüübid on valminud Suurbritannias ja Ühendriikides.

Juba praegu on AMOSe prototüüp äratanud suurt rahvusvahelist tähelepanu ja teiste hulgas on selle vastu huvi tundnud mitu NATO liikmesriiki.

Patria Industries kuulub Soome riigile ning kaubandus- ja tööstusministeeriumis on vihjatud, et sellele otsitakse tugevat partnerit. Rootsi Incentive'i kontsernile kuuluv Hägglunds Vehicle on olnud müüa juba mitu aastat, kuid seni pole ostjat leidunud. Nagu ütles Hägglundi turundusjuht Stefan Nordström, otsib firma omanikku, kes oleks huvitatud firma perspektiivsest arendamisest. Kuna koostöö Patriaga on läinud hästi, peetakse teda üheks ostjakandidaadiks. KL

Hetkel kuum