20. juuli 1997 kell 22:00

Üleujutatud Euroopas jätkuvad sajud

Poolas üksi on üleujutuste tagajärjel hukkunud 49 inimest, 400 000 hektarit on vee all ning kannatanud ligi 1000 asulat ja linna. Läinud reedel oli Poola riigis leinapäev hukkunute mälestuseks.

T?ehhi ametivõimud hoiatasid möödunud nädalal elanikke uute tulvavete eest pärast üleujutuse esimest lainet, mille tingisid kaks nädalat tagasi alanud paduvihmad. Vesi laastas riigi idapiirkonda, ohvrite arv ulatub 45ni.

Kummaski riigis on vesi purustanud maanteid, raudteid ja sidevõrke ning ujutanud üle põllumajandus- ja tööstuspiirkondi. Võimaliku majanduskahju kohta on koostatud alles esimesi prognoose. Poolas kõneldakse miljarditest zlottidest.

T?ehhi Vabariik on majanduskahju hinnanud 100 miljardile T?ehhi kroonile (2,9 miljardit dollarit) ning alandanud riigi tänavuse majanduskasvu prognoosi. T?ehhi rahandusministri Ivan Pilipi sõnul kaalub valitsus enam kui 10 miljardi T?ehhi krooni suuruse laenu võtmist Euroopa investeerimispangast, et taastada hävinud teedevõrk ning elukondlikud teenused.

T?ehhi juhtiva panga Komercni Banka hinnangul jääb riigi majanduskasv üleujutuste tagajärjel tänavu 1,5 ja 2,5 protsendi piiresse.

T?ehhi kaubandusministeeriumi hinnangul ulatub riigi tööstusele tekitatud kahju kuni 10 miljardi T?ehhi kroonini. Kolm suuremat terasetehast -- Nova Hut, Vitkovice ja Trinecke Zelezarny ja suurim söekaevandus OKD on toodangut vähendanud, sest katkenud raudteeühendus on peatanud nii toodangu kui toorme transpordi.

Poola peaminister Wlodzimiers Cimoszewicz hoiatas, et uued sajud võivad riigi lõunaosas põhjustada uusi üleujutusi ja uuendada spekulatiivset survet Poola zlotile.

President Aleksander Kwasniewski teatas nädalavahetusel, et ei kuuluta üleujutatud piirkondades esialgu välja erakorralist seisukorda. Selline samm lükkaks automaatselt edasi septembrisse kavandatud parlamendivalimised.

Nädalavahetusel sajud jätkusid, tulvaveed liikusid edasi Austria poole, kus enim on kannatada saanud riigi põhjaosa. Meteoroloogid on andnud vähe lootust Kesk-Euroopat tabanud sadude peatse lõppemise kohta. FT-REUTER

Hetkel kuum