22. juuli 1997 kell 22:00

ÄP indeks üle 1000 punkti

Vaatamata väärtpaberispetsialistide prognoosidele, et väärtpaberituru hinnatase on juba niigi põhjendamatult kõrge, on hinnad jätkanud tõusu.

Peale esmaspäevast 1029,39punktist rekordit langes Äripäeva indeks eile mõnevõrra, kuid väärtpaberispetsialistid ei välista hinnatõusu jätkumist.

Eilse börsipäeva suurim tõusja oli Ühispanga aktsia, mis kerkis esmaspäevaga võrreldes 3,8 protsenti ja jõudis 64,25 kroonini. Ühispanga aktsia oli ka 54,6 mln krooniga enimkaubeldud.

Pärast eilset tõusu on Ühispanga aktsia ja Tallinna Panga aktsia hinna vahe vaid 2,15 krooni. HF Kapitali maakler Kaur Elviste ütles, et juhul kui Tallinna Panga aktsia lähiajal tõusma ei hakka, kannavad investorid aktsia lihtsalt maha. Tallinna Panga aktsia hind peaks kasumitootlikkust arvestades olema oluliselt kõrgem, lisas Elviste.

Elviste sõnul ei ole praegune hinnatase kõrge välisinvestoritele, küll on see aga kõrge kohalikele investoritele.

«Kui välisinvestorite huvi meie aktsiaturu vastu säilib, ei tea küll, mis teisel poolaastal saab,» ütles Elviste.

Kui välisinvestorite huvi siinse aktsiaturu vastu jääb kestma, siis ähvardab Eesti turgu olukord, mis valitseb ka teistel arenevatel turgudel, kus adekvaatse informatsioonita välisinvestorid ostavad turu üles ja seejärel viivad hinnad taas alla, lausus Äripäeva analüütik Vahur Lokk.

Eesti turg on praegu suhteliselt stabiilne ja valitsev hinnatrend on tõusev, välisinvestorite mõjul võivad hakata hinnad enam kõikuma ja tõusud-langused saavad olema järsemad, lisas ta.

Eile kaubeldi Tallinna väärtpaberibörsil esmakordselt Nissanite müüja ASi Fakto, ehitusettevõtte ASi Merko Ehitus, kindlustusseltsi Leks ja Eesti suurima kalatööstusettevõtte Viru Rand aktsiatega.

Kui eelnevatel päevadel hindasid väärtpaberispetsialistid huvipakkuvamaks kindlustusseltsi Leks aktsiat, siis eile oli börsil enimkaubeldud Viru Ranna aktsia, mille käive oli 1,47 mln krooni. Leksi aktsiate käive oli 278 138 krooni.

Äripäeva indeksi arvutamist alustati esimese aktsiaindeksina Eestis 7. aprillil 1995 aastal. Siis oli indeksi väärtus 100 punkti ja tema koosseisu kuulusid vaid Tallinna kaubamaja ja Hansapanga aktsia. Praegu koosneb Äripäeva indeks 14 ettevõtte aktsiast, neist suurima osakaaluga on endiselt Hansapanga aktsia.

Äripäeva indeksit arvutatakse aktsiate sulgemishindade põhjal Tallinna börsil.

Indeksi koosseisu saab kuuluda enam kui 100 miljoni kroonise turuväärtusega avaliku ettevõtte aktsia, mille käive ja likviidsus on Äripäeva raha- ja väärtpaberituru toimetuse hinnangul piisav.

Selle aasta 14. märtsil alustas Eesti esimese indeksifondina tegevust Äripäeva indeksi fond. Fondi osaku hind on seotud indeksiga viisil, et kui näiteks aktsiaindeks on 1000 punkti, maksab üks osak samal päeval 10 krooni.

Eestis on veel kaks väärtpaberiindeksit. Tallinna väärtpaberibörsi põhi- ja lisanimekirja ettevõtete aktsiate sulgemishindade põhjal arvutatakse alates 3. juunist 1996 börsiindeksit Talse. Väätpaberite keskdepositoorium arvutab Eesti turul kaubeldavate aktsiate põhjal alates 3. juulist 1995 EVK indeksit.

Hetkel kuum