31. juuli 1997 kell 22:00

Väärtpaberiinspektsiooni juht valib palka

See oli komisjonil viimane võimalus uut peadirektorit valida, kuna ebaõnnestumise korral pidanuks rahandusministeerium leidma uue peadirektori inspektsiooni praeguste töötajate hulgast.

Mägil puudub aktiivse väärtpaberialase tegevuse kogemus ja mitmed komisjoni liikmed iseloomustasid oma otsust kui «halvimatest parima» leidmist.

Enne tööleasumist fondis töötas Mägi aastail 1993--1995 rahandusministeeriumi rahapoliitika osakonnas, kus kureeris väärtpaberitealast seadusandlust. Mägil on EPA majandusharidus.

Tahtsin end sellel ametikohal proovile panna.

Seda küsimust on mul lootusetult vara kommenteerida teadmata inspektsiooni töö tegelikku sisu.

Ka sellele küsimusele on mul vara vastata, sest ma pole tutvunud inspektsiooni tööga. Kui rahandusminister Mart Opmann mu ametisse kinnitab, siis kavatsen rääkida temaga peadirektori ametikoha tingimustest ja nende võimalikust muutmisest. Ma ootan ära, millise palganumbri on minister omalt poolt valmis pakkuma. Riigi Teatajas avaldatud tingimustes oli palganumbriks pakutud 5760 krooni.

Sellele küsimusele jään vastuse võlgu.

Seda ei tahaks ma esialgu kommenteerida. Ma ei saa rääkida asjadest, mida ma ei tea.

Ei, nalja ma ei teinud, kui avalduse esitasin. Esimeses voorus ma ei kandideerinud, sest arvasin, et minu juhtimisalased kogemused pole nõutaval tasemel.

Teises voorus tegi komisjon minu arvates halvimate hulgast parima valiku. Kahju on sellest, et ükski kogenud selle ala praktik ei pidanud seda ametikohta ihaldusväärseks.

Nemad on selles asjas sees ja teavad kitsaskohti paremini. Nad oskaksid leida paremaid lahendusi. Ka konkurents oleks sellele ametikohale suurem olnud, kui maaklerid oleks kandideerinud.

Eestis pole nii palju oma tööst küllastunud maaklereid, kes tahaksid end väärtpaberiinspektsiooni töös proovile panna, vastas Forekspanga peamaakler Tõnu Vanajuur küsimusele, miks väärtpaberiinspektsiooni peadirektori ametikohale ei kandideerinud ükski kogenud väärtpaberimaakler.

Vanajuure sõnul on maaklerite vähesel huvil inspektsioonitöö vastu ka majanduslik põhjus. Kui väärtpaberiinspektsiooni peadirektor teenib koos lisatasudega kuni 7500 krooni kuus, siis tipp-maaklerid teenivad 15 000--25 000 krooni kuus, ütles ta. Vanajuure sõnul ei küüni inspektsiooni direktori palk ligilähedalegi sellele, kui palju teenivad juhtivad väärtpaberispetsialistid.

Vanajuur ütles, et tema arvates võiks väärtpaberiinspektsiooni juht teenida vähemalt 30 000 krooni. «Siis oleks inimene piisavalt motiveeritud ja kaovad sibinad-sabinad selle ümber, et inspektsiooni ametnikud tegelevad ise väärtpaberivahendusega,» leidis Vanajuur.

Riigikantselei komisjoni liige, Tallinna börsi tegevdirektor Helo Meigas ütles, et vajalike kogemusteta inimesel võtab peadirektori ametikohal töötades rohkem aega, et kujundada välja selge arusaam võimalikest tegevussuundadest. Sellega seoses lükkub sisuline töö edasi, ütles Meigas. Tema sõnul on inspektsiooni suhted börsiga viimasel ajal tunduvalt paranenud ning ta avaldas lootust, et see jätkub ka uue peadirektori ametisoleku ajal.

Väärtpaberiinspektsiooni peadirektori kohusetäitja Indrek Jakobson avaldas lootust, et uus peadirektor leiab inspektsiooni töötajatega ühise keele. «Meil on olemas töövõimeline meeskond, kellel on plaanid, strateegia ja visioon olemas,» märkis ta. Jakobsoni sõnul on inspektsiooni meeskond valmis oma kogemusi uue peadirektoriga jagama, et aidata tal oma töösse sisse elada.

Hetkel kuum