• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pensioniseadus võtab kuju

  Peaministri majandusnõunik Ardo Hansson ütles, et rahandusministeerium peab esitama valitsusele sotsiaalmaksu seaduse, pensionifondide seaduse ja tulumaksu seaduse muutmise seaduse eelnõu, sotsiaalkindlustusamet riikliku pensionikindlustuse seaduse eelnõu. Pensionireformi kontseptsioon näeb ette nende seaduste jõustumise 1. jaanuaril 1998.
  Veiko Tali kinnitas, et vabatahtliku pensionikindlustuse ja seega kogu pensionireformi käivitamisel on pöördeline tähtsus tulumaksuseaduse muutmisel. Tali sõnul on endiselt otsustamata, kui suur osa palgast vabastatakse pensionifondi kandmisel tulumaksust. Ta lisas, et tõenäoliselt jääb see 10 ja 15 protsendi vahele.
  Bico Elukindlustuse ASi peadirektor Georg Männik ütles, et väga tõsist kaalumist vajab kavatsus maksustada tulevased väljamaksed pensionifondidest. Kindlustusseltside liit on teinud ettepaneku vabastada tulumaksust ka väljamaksed pensionifondist, sest inimese enda kogutud pensioniraha ei ole õige käsitleda tema tuluna.
  Kindlustusseltside liidu juhatuse esimehe Taivo Saare sõnul on väljamaksete maksustamine ebaõige juba seepärast, et keegi ei tea, milline tulumaksumäär kehtib Eestis 10--30 aasta pärast, kui tänased kindlustusvõtjad jäävad pensionile.
  Ardo Hanssoni sõnul võtab ettevalmistamisel olevatest seadusandlikest aktidest kõige rohkem aega riikliku pensionikindlustuse seaduse eelnõu, sest see sisaldab uusi riigipensionide arvutamise valemeid.
  Sotsiaalkindlustuse ameti peadirektori asetäitja Lauri Leppik kinnitas, et pensionivalemite ümber käivad pingelised diskussioonid. Ta ei kommenteerinud, kas eelnõu ettevalmistamine võib seetõttu venida. «Tänase seisuga võin öelda vaid niipalju, et ministeerium on meile tähtajaks seadnud 1. septembri,» lisas Leppik.
  Leppik väitis, et riikliku pensionikindlustuse seaduse mõningane venimine ei takista pensionireformi elluviimist, sest uue seaduse järgi hakatakse väljamakseid pensionifondidest tegema nii- kuinii alles mitme aasta pärast.
  Georg Männik ütles, et määramatus riigipensionide osas pärsiks vabatahtlikku pensionikindlustust, sest enne otsuse tegemist peab inimesel selge olema, kui suureks kujuneb tema riigipension.
  «Ajakirjanduses õhutatakse ilmaasjata ootusi, kui suureks riigipensionid kasvavad,» lausus Leppik. «Sotsiaalmaksu määr ei tõuse ja see tähendab, et riigi mängumaa on ka ilma uue pensioniseaduseta hästi teada.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.