10. august 1997 kell 22:00

Estoplast kärbib kulusid

Estoplast vähendas juunis erastamisagentuuri loal tööliste arvu 60 protsenti, räägib firma värske tegevdirektor Ivar Kiil. «Alustasime väga kardinaalselt kulude kokkuhoidu, et tuua firma kahjumist välja,» nendib ta. Varem Estoplasti kinnisvara haldamist juhtinud Kiil usub, et Estoplast saab tootmist vähendamata hakkama 25 töötajaga. 20 tootjat ja 5 juhti, arutleb ta optimaalset inimeste arvu.

Estoplasti viimaste kuude tootmiskäive oli Kiili sõnul pool miljonit krooni kuus, mis ei kannatanud enam välja eraldi turustusosakonna ülalpidamist. «Meil pole kõrval teist haru, millega tootmist doteerida,» selgitab Kiil.

Seetõttu andis Estoplast toodangu ainumüügiõiguse sel kuul üle OÜle Idee Lamp. Viimase asutasid võrdse osalusega endised turustusosakonna töötajad Ebbe Liiva ja Rain Raidna.

1995. aastal erastatud Eesti ainus tööstuslik valgustitootja Estoplast ei pääsenud erastamisega majandusraskustest. Eelmise aasta müügikäive oli kolmandiku võrra väiksem tunamullusest, oma löögi andis Vene turu kadumine tollipiirangute tõttu.

Kuigi Estoplast tõi Talinvestile eelmisel aastal kasumi, ei tulnud kasu mitte tootmisest, vaid põhivara müügist ja renditulust. «Talinvesti jaoks oli Estoplast ka liiga väike ettevõtmine,» kommenteerib Ivar Kiil.

Kõigest hoolimata usub Kiil, et ettevõte on võimalik kasumisse viia. «Oktoobris, kui oleme maksnud viimase koondamisraha, hakkame kasumist rääkima,» lubab Kiil. Selle aasta lõpuks on Estoplasti juhatus ehk kommivabriku Kalev nõukogu esimees Märt Vooglaid ja Ivar Kiil prognoosinud juba 1 miljoni kroonise kasumi ja käibe kasvu ülemöödunud aasta tasemele. «Kui oleme kasumisse jõudnud, ei välista, et tootmine taas laieneb ja rohkem inimesi tööle võtta tuleb,» lausub Kiil.

Tuleva aasta 12. aprillil lõpevad Estoplasti kohustused erastamisagentuuri ees, sama pikaks ajaks on esialgu sõlmitud ainumüügileping ka Idee Lambiga. «Olen 90 protsenti veendunud, et jätkame tootmist ka pärast seda kuupäeva,» kommenteerib Kiil.

Kinnisvara arendamisel on Estoplastil Kiili sõnul perspektiivi küllaga. «Praegu on pool pinnast kaetud rendilepingutega, viiendikul on Estoplasti enda tootmine ja ligi kolmandik vaba pind, mis vajab kohendamist,» põhjendab ta. Kontoripinna ruutmeetri rendihind on Kiili väitel 80--120 krooni kuus ja tootmispinna ruutmeeter 40 kuni 100 krooni kuus.

Idee Lambi tegevdirektor Ebbe Liiva kinnitab, et erinevalt endisest Estoplasti müügiosakonnast dikteerib nüüd lepingule vastavalt Idee Lamp, milliseid valgusteid ja kui palju Estoplast teeb. Praegu müüb Idee Lamp Liiva kinnitusel 1500 valgustit kuus, mis annab tehase töötajatele täiskoormuse.

Liiva räägib, et Idee Lambi tegevusel on kolm eesmärki: olla Estoplasti kaubamärgi ainuesindaja, alustada oma tootmist ja importvalgustite vahendamist Eestisse. Selle aasta lõpuks prognoosib ta kuukäibeks 1 miljon krooni, millest kaks kolmandikku annaks Estoplasti valgustite müük, ülejäänu aga omatoodang ja vahendustegevus pooleks.

Tuleva aasta esimese maini kehtiva Estoplasti müügiesindaja lepingu pikendamine sõltub sellest, kuidas koostöö areneb, märgib Liiva.

Küsimusele, mis saab siis, kui Estoplasti värske omaniku äriplaan ebaõnnestub ja Estoplast tootmise lõpetab, Liiva vastata ei soovi. «Ka sellele on mõeldud,» märgib ta vaid.

Tuleval kuul alustab Idee Lamp oma tootmist Viljandi maantee alguses endise puidutööstuse tootmishoones. «Sinna kolib Estoplasti eritellimuste tsehh, kus teeme koostööd sisekujundajate ja arhitektidega,» teatab Liiva. Tootmisseadmed on juba ostetud ja töötajatega lepingud sõlmitud, kinnitab Liiva.

Hetkel kuum