• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Estoplast kärbib kulusid

  Estoplast vähendas juunis erastamisagentuuri loal tööliste arvu 60 protsenti, räägib firma värske tegevdirektor Ivar Kiil. «Alustasime väga kardinaalselt kulude kokkuhoidu, et tuua firma kahjumist välja,» nendib ta. Varem Estoplasti kinnisvara haldamist juhtinud Kiil usub, et Estoplast saab tootmist vähendamata hakkama 25 töötajaga. 20 tootjat ja 5 juhti, arutleb ta optimaalset inimeste arvu.
  Estoplasti viimaste kuude tootmiskäive oli Kiili sõnul pool miljonit krooni kuus, mis ei kannatanud enam välja eraldi turustusosakonna ülalpidamist. «Meil pole kõrval teist haru, millega tootmist doteerida,» selgitab Kiil.
  Seetõttu andis Estoplast toodangu ainumüügiõiguse sel kuul üle OÜle Idee Lamp. Viimase asutasid võrdse osalusega endised turustusosakonna töötajad Ebbe Liiva ja Rain Raidna.
  1995. aastal erastatud Eesti ainus tööstuslik valgustitootja Estoplast ei pääsenud erastamisega majandusraskustest. Eelmise aasta müügikäive oli kolmandiku võrra väiksem tunamullusest, oma löögi andis Vene turu kadumine tollipiirangute tõttu.
  Kuigi Estoplast tõi Talinvestile eelmisel aastal kasumi, ei tulnud kasu mitte tootmisest, vaid põhivara müügist ja renditulust. «Talinvesti jaoks oli Estoplast ka liiga väike ettevõtmine,» kommenteerib Ivar Kiil.
  Kõigest hoolimata usub Kiil, et ettevõte on võimalik kasumisse viia. «Oktoobris, kui oleme maksnud viimase koondamisraha, hakkame kasumist rääkima,» lubab Kiil. Selle aasta lõpuks on Estoplasti juhatus ehk kommivabriku Kalev nõukogu esimees Märt Vooglaid ja Ivar Kiil prognoosinud juba 1 miljoni kroonise kasumi ja käibe kasvu ülemöödunud aasta tasemele. «Kui oleme kasumisse jõudnud, ei välista, et tootmine taas laieneb ja rohkem inimesi tööle võtta tuleb,» lausub Kiil.
  Tuleva aasta 12. aprillil lõpevad Estoplasti kohustused erastamisagentuuri ees, sama pikaks ajaks on esialgu sõlmitud ainumüügileping ka Idee Lambiga. «Olen 90 protsenti veendunud, et jätkame tootmist ka pärast seda kuupäeva,» kommenteerib Kiil.
  Kinnisvara arendamisel on Estoplastil Kiili sõnul perspektiivi küllaga. «Praegu on pool pinnast kaetud rendilepingutega, viiendikul on Estoplasti enda tootmine ja ligi kolmandik vaba pind, mis vajab kohendamist,» põhjendab ta. Kontoripinna ruutmeetri rendihind on Kiili väitel 80--120 krooni kuus ja tootmispinna ruutmeeter 40 kuni 100 krooni kuus.
  Idee Lambi tegevdirektor Ebbe Liiva kinnitab, et erinevalt endisest Estoplasti müügiosakonnast dikteerib nüüd lepingule vastavalt Idee Lamp, milliseid valgusteid ja kui palju Estoplast teeb. Praegu müüb Idee Lamp Liiva kinnitusel 1500 valgustit kuus, mis annab tehase töötajatele täiskoormuse.
  Liiva räägib, et Idee Lambi tegevusel on kolm eesmärki: olla Estoplasti kaubamärgi ainuesindaja, alustada oma tootmist ja importvalgustite vahendamist Eestisse. Selle aasta lõpuks prognoosib ta kuukäibeks 1 miljon krooni, millest kaks kolmandikku annaks Estoplasti valgustite müük, ülejäänu aga omatoodang ja vahendustegevus pooleks.
  Tuleva aasta esimese maini kehtiva Estoplasti müügiesindaja lepingu pikendamine sõltub sellest, kuidas koostöö areneb, märgib Liiva.
  Küsimusele, mis saab siis, kui Estoplasti värske omaniku äriplaan ebaõnnestub ja Estoplast tootmise lõpetab, Liiva vastata ei soovi. «Ka sellele on mõeldud,» märgib ta vaid.
  Tuleval kuul alustab Idee Lamp oma tootmist Viljandi maantee alguses endise puidutööstuse tootmishoones. «Sinna kolib Estoplasti eritellimuste tsehh, kus teeme koostööd sisekujundajate ja arhitektidega,» teatab Liiva. Tootmisseadmed on juba ostetud ja töötajatega lepingud sõlmitud, kinnitab Liiva.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Börsiteemad on hägused? Siit saab abi! Tallinna börsi juhi aktsiatesse investeerimise ABC
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Elder: signaal indikeerib märkimisväärse ralli algust
Kaupleja Alexander Elder juhib tähelepanu nn piigi (Spike) signaalile, mis indikeerib, et alata võib märkimisväärne ralli.
Kaupleja Alexander Elder juhib tähelepanu nn piigi (Spike) signaalile, mis indikeerib, et alata võib märkimisväärne ralli.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.