10. august 1997 kell 22:00

Piraatplaatide tabamine oli juhus

Juuli lõpul Tallinnas Kadaka turul konfiskeeritud piraatplaatide kättesaamine oli juhus, sest kõik plaadikaupmehed teadsid reidist ette, väitis ASi Pedro Beat juhatuse esimees Sven Aabreldaal.

Aabreldaali väitel on 3000 plaati Eesti turul kaduvväike kogus ega puuduta peaaegu üldse Eesti tootjaid, sest kätte saadi valdavalt CD-plaate. Eesti tootjad müüvad tema sõnul põhiliselt kassette, millest tuleb ka piraattootjate põhikäive.

Kadaka turu kõikidel lettidel peaks Aabreldaali sõnul olema tavalisel kauplemispäeval umbes 100 000 plaati, lisaks kassetid. «Kui ekspertiis kestab pool aastat, nagu mõnel pool on öeldud, ja vahepeal midagi muud korda ei saadeta, on kasutegur väike,» sõnas Aabreldaal. Kadaka turu plaadimüügi hinnanguline päevakäive on 30 000--100 000 krooni. Eesti turul liikuvast kaubast on üle 90 protsendi piraatkaup.

Eesti CD-plaatide ja kassettide siseturg asub põhiliselt väljaspool Tallinna, väitis Aabreldaal. Suuremad keskused on tema sõnul Tartu ja Viljandi, kus ka kassette toodetakse. Tema sõnul saavad piraatkassettidega kauplejad väga suurt kasumit, sest kasseti omahind on vaid kaheksa krooni ringis, neid müüakse aga hinnaga 40--50 krooni tükk. ETA

Hetkel kuum