• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eestlastele eestikeelne tarkvara

  Ma olen üsna skeptiliselt suhtunud tarkvara eestindamisse -- kasutajale see kindlasti meeldiks, aga kuidas saada arvutispets niikaugele, et ta oleks nõus tõlgitud Windows'i või Word'i kasutaja arvutisse panema? Levinud nali on ju küsida, mis on hullem kui soomekeelne Windows, ning vastata: rootsikeelne Windows. Seda nalja võib võtta kahte pidi -- kas võõrkeelse või kohalikku keelde tõlgitud tarkvara pihta käivana.
  Pole ise sattunud küll rootslane olema, aga ma usun, et nemad rootsikeelse Windows'i vastu võitlema ei hakka.
  Nädalavahetusel toimunud arvutihuviliste ja -asjaliste kokkutulekul BBSummer 97 minu kahtlused hajusid. Ka need, kes on ise inglise keele ära õppinud tänu sellele, et arvuti nendega nimelt selles keeles suhtleb, jäid nõusse seisukohaga, et elu oleks märksa mõnusam, kui ei peaks algajamatele pidevalt «okei» ja «kankeli» juures olevat teksti lahti seletama.
  Praegu on eestikeelne põhiliselt raamatupidamistarkvara, lisaks mõned vabavararakendused ja kontoripakett Claris Works Mac-arvutitele.
  Raamatupidamisega läks lihtsalt -- sellealast tarkvara loodi kohapeal igale maitsele ja väliskonkurent oli sunnitud enne turule pürgimist ennast ära tõlkima.
  Esmaspäeval tutvustas Microsoft oma Office 97 eesti keele toetust ehk õigekirjakontrolli ning poolitust.
  Kui soome ja saksa keel tulevad standardvarustuses kaasa ja suvaline karbist võetud Office on mulle abiks näiteks nendes keeltes poolitamisel, siis eesti keel vajab eraldi poputamist.
  Clarisega on aga hoopis teistmoodi probleemid -- nad ei tunnista nimelt Eestit tähelepanuväärseks, vaatamata sellele, et nende toode on juba hobi korras ära tõlgitud.
  Eesti arvutikasutaja on aga valmis ostma tarkvara, mida tal oleks kõige hõlpsam kasutada ning tema süsteemiadministraator on õnnelik, sest sellega kaasneb toetuskulude vähenemine.
  Saaks selle tahtmise nüüd veel ka tegijateni. Tegelikult polekski sõnumiks rohkem vaja kui otsustada, et maksumaksja raha eest ostetavad arvutid peaksid võimalikult efektiivsed olema, ja selgitaks lahti, et kohalikus keeles tarkvara on äärmiselt hea näide kõrgest efektiivsusest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
JPMorgani analüütik: aktsiahinnad ronivad august välja
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.