11 september 1997

Metropol sobib ükskõiksetele

- avatud ööpäev läbi

- kohtade arv ca- 200

- lõuna ühele inimesele ca- 80 kr

Hinnaskaala

- põhiroad 10--72 kr

- supid 10--20 kr

- magustoit 35 kr

- alkoholivabad joogid alates 10 kr

- alkohoolsed joogid alates 25 kr

Eesti Kontserdi asedirektor Aivar Mäe nõustus einestama Vabaduse platsil asuvas, restorani silti kandvas Metropolis ennatlikult -- teda rahustas restorani määratlus ja tõik, et koht on suhteliselt uus. Tänaseks on ta veendunud, et mitte miski ei sunni teda Metropoli 2. korruse söökla moodi asutusse tagasi minema, ei töökaaslase ega perega.

Esmalt ei leia me teed teisele korrusele. Selgub, et tuleb suunduda läbi baari. Punastes-pruunides toonides liigendatud saalis võtab meid vastu suitsuvine, miskipärast lausa lehti langetama hakkavad kunstpuud ja absoluutne teenindajatepoolne ükskõiksus. Aivar Mäe jagab külastajad kaheks: palju vaba aega omavad noored ja juhusööjad.

Baarist mööda seigeldes võtame koha õlgkatusega majakeses, mis luitunud dermatiinist istmekatetega meenutab sõja kaotanud hõimu eluaset. Aivar Mäe jaoks on kogu söögikoha istmed unikaalsed -- nii koledaid, vist 1960. aastaist pärit toole pole enam kuskil.

Kuna kambrike kuulub baari juurde, taipame, et süüa saab mujal. Selgub, et saali paremas tiivas kiirtoiduputkat meenutavas grillbaaris. Möödume taas sügisilmelistest kunstpuudest ja leiame leti koos 27 nimetust sisaldava menüüga ja veidi ehmunud teenindajaga. Kassaleti kohal on roogade fotod, mis lihtsustab valikut. Tegelikkuses need sarnanevadki fotodele, ehkki see on vaid tõesti väline.

Aivar Mäe tellib otsustavalt hõrgutavana tunduva kiievi kotleti (64 kr), mina firmaprae kotleti Metropol (57 kr). Kuna joogivalik on olematu, isegi vett pole, eelistame karastusjookidele ja õllele apelsinimahla (10 kr). Meile antakse papist volditud räpane viiendat lauda tähistav kolmnurk, mille peame lauda kaasa võtma. Aivar Mäe satub sellest segadusse, suhtudes klammerdatud papitükki kui veidrasse mänguasja.

Istume aknaalusesse neljasesse lauda, mida ilmestavad musta värvi elusuuruse palja mehe kuju ja närtsinud kunstpuu. Roogi oodates avastab Aivar Mäe ainsa vahva asja, rihmülekandega ventilaatorid baari kohal. Vaimukas leid ei aita paraku ruumi õhku suitsust vabastada.

Toidud serveeritakse mugaval kõrge äärega taldrikul. Portsud on suured, ent väljanägemiselt ühesugused. Nii ei tea me tänaseni, kumb oli kiievi kotlet, sest originaali meenutas vaid liharulli välimus. Kotleti juurde pakutakse värsket aedviljasalatit oliividega, eraldi kannus jahedat ?ampinjonikastet, millega saab maitsestada muidu peaaegu maitsetuid friikartuleid. Eelroaks oleks võinud tellida kreeka või krevetisalati (52--58 kr).

Aivar Mäe läheneb oma kotletile ettevaatlikult, sest on teada, et õigest kotletist peaks esimesel korral välja valguma kuum sulavõi. Paraku kogeme mõlemad, et liha on peidetud väga turvalisse taignakoorikusse, mis on ligi sentimeetripaksune ja nüri noaga raskesti läbistatav. Ei sulavõid, ei hõrgult maitsestatud liha. Õnneks on toitu piisavalt palju ja kõht ise ju maitsest ei hooli.

Külalise hinnang 10 punkti süsteemis

- toiduvalik 4

- joogivalik 4

- teenindus 5

- kiirus 4

- puhtus 2

- sisekujundus 1

Hetkel kuum