17. september 1997 kell 22:00

Gunnar Dudkinit kohustati kohtusse ilmuma

Kohus kohustas süüdimõistetut kohtuistungile ilmuma. Taotluse lükata asja arutamine edasi tegi kohtule prokurör Marge Püss. «Süüdimõistetu kohalolek on vajalik,» rõhutas Püss. «Otsust ei saa langetada ilma Gunnar Dudkinit nägemata ja talle küsimusi esitamata.»

Üllar Talviste sõnul on Dudkin alates 15. septembrist kuni 21. septembrini haiguslehel ega saanud seetõttu Tartusse kohtusse ilmuda. Talviste hinnangul pole süüdimõistetu kohalolek kohtus vajalik.

«Asja saab otsustada dokumentide alusel,» ütles kohtualuse kaitsja. «Pealegi on Tartu linnakohus juba korra Dudkini karistusest vabastamist ilma süüdimõistetu kohalolekuta arutanud ning otsuse teinud.»

Talviste rõhutas, et Dudkin viibib tihti haiguslehel. Talviste kinnitusel ei tööta Dudkin kusagil. Tartu linnakohus arutab Dudkini kaitsja Üllar Talviste taotlust taas 1. oktoobril. Tartu linnakohtu kohtunik Anneli Tanum kohustas Dudkinit kohtuistungile ilmuma.

Talviste sõnul on tunnustatud meditsiinieksperdid tunnistanud Gunnar Dudkini südame raskete rütmihäirete tõttu teise grupi vaeguriks. «Ekspertiisikomisjon on seisukohal, et Dudkini tervislik seisukord ei võimalda tal meie Euroopa nõuetele mittevastavates vanglates viibida,» selgitas Talviste. «Kinnipidamiskohas viibimine võib Dudkinile eluohtlikuks saada.»

Tartu linnakohus arutas mai keskel Talviste taotlust vabastada Dudkin karistuse kandmisest seoses eluohtliku tervisliku seisundiga ning andis süüdimõistetule raske haiguse tõttu vangi minekul ajapikendust 1. augustini.

Hetkel kuum