18. september 1997 kell 22:00

Kuulujutud kullaturul

Käesolev nädal algas uute kahtlustega ühe või mitme riigi keskpanga võimalikust kullavarude müügist, mis põhjustas turul mõningase närvilisuse. Analüütikute sõnul on lähiajal oodata teadet umbes 200 tonni kulla müügi kohta tõenäoliselt mõnelt Euroopa pangalt. Viimane taoline teade tuli juunis Austraalia keskpangast, kes teatas 167 tonni keskpanga kullareservide müügist. Teade viis kulla hinna 317,30 dollarini unts, mis oli viimase 12 aasta madalaim. Sellenädalased kahtlused viisid kulla hinna viimaste kuude stabiilselt vahemikult 320--330 dollarit kolmapäeva ennelõunal taas alla 320 dollari. Pärastlõunal toimus teatav korrektsioon ning hind tõusis taas üle 320 dollari unts.

Turud reageerivad suurema müügi suhtes positiivselt. Väärismetallide tarbimine on kasvanud ning jõulueelne ostubuum viib nõudluse juveelide järele tippu.

Samas on kulla hinna üldine madal tase sundinud kaevandamismahtusid vähendama. Madala rentaablusega kaevandusi suletakse ning uute kaevanduste osa järgmisel aastal kasvab ainult 1--1,5 protsenti.

Teisipäeval teatas Põhja-Ameerika suurim kullatootja Barrick Gold nelja kaevanduse sulgemisest lähiajal ning et kärbib kulutusi uuringutöödele. Veel aasta tagasi teatas kontserni juhatuse esimees Peter Munk aga grupi soovist saada suurimaks tootjaks väljaspool Lõuna-Aafrika Vabariiki. See räägib fundamentaalsetest muutustest tööstusharus viimase aja jooksul.

Madalam hind on vähendanud ka kangikullaturu mahtusid. Londoni augustikuine kauplemismaht päevas oli keskmiselt 32,2 mln untsi -- peaaegu 5 mln vähem kui juulis. Lisaks hinna madalseisule oli mõjutajaks ka puhkused (kuna andmeid hakati avaldama alles möödunud aasta oktoobrist, pole möödunud augustiga võimalik võrrelda).

Hetkel kuum