• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuulujutud kullaturul

  Käesolev nädal algas uute kahtlustega ühe või mitme riigi keskpanga võimalikust kullavarude müügist, mis põhjustas turul mõningase närvilisuse. Analüütikute sõnul on lähiajal oodata teadet umbes 200 tonni kulla müügi kohta tõenäoliselt mõnelt Euroopa pangalt. Viimane taoline teade tuli juunis Austraalia keskpangast, kes teatas 167 tonni keskpanga kullareservide müügist. Teade viis kulla hinna 317,30 dollarini unts, mis oli viimase 12 aasta madalaim. Sellenädalased kahtlused viisid kulla hinna viimaste kuude stabiilselt vahemikult 320--330 dollarit kolmapäeva ennelõunal taas alla 320 dollari. Pärastlõunal toimus teatav korrektsioon ning hind tõusis taas üle 320 dollari unts.
  Turud reageerivad suurema müügi suhtes positiivselt. Väärismetallide tarbimine on kasvanud ning jõulueelne ostubuum viib nõudluse juveelide järele tippu.
  Samas on kulla hinna üldine madal tase sundinud kaevandamismahtusid vähendama. Madala rentaablusega kaevandusi suletakse ning uute kaevanduste osa järgmisel aastal kasvab ainult 1--1,5 protsenti.
  Teisipäeval teatas Põhja-Ameerika suurim kullatootja Barrick Gold nelja kaevanduse sulgemisest lähiajal ning et kärbib kulutusi uuringutöödele. Veel aasta tagasi teatas kontserni juhatuse esimees Peter Munk aga grupi soovist saada suurimaks tootjaks väljaspool Lõuna-Aafrika Vabariiki. See räägib fundamentaalsetest muutustest tööstusharus viimase aja jooksul.
  Madalam hind on vähendanud ka kangikullaturu mahtusid. Londoni augustikuine kauplemismaht päevas oli keskmiselt 32,2 mln untsi -- peaaegu 5 mln vähem kui juulis. Lisaks hinna madalseisule oli mõjutajaks ka puhkused (kuna andmeid hakati avaldama alles möödunud aasta oktoobrist, pole möödunud augustiga võimalik võrrelda).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
USA börs jätkas tõusu
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kaubavahetus jätkab lennukat kasvu
Eesti väliskaubandus jätkab energiakandjate kallinemise toel kiiret kasvu: kaupade eksport suurenes oktoobris võrreldes möödunud aasta sama kuuga 18% ning import 32%.
Eesti väliskaubandus jätkab energiakandjate kallinemise toel kiiret kasvu: kaupade eksport suurenes oktoobris võrreldes möödunud aasta sama kuuga 18% ning import 32%.
Trükitööstuse TOPi võitja: tooraine hind tõuseb iga kuu, kasvav tööhulk siiski rõõmustab
Eesti juhtiv etiketitootja Data Print OÜ ei kurda eelmise ega tänavuse aasta mahtude kasvu üle, kuid ettevõtte tegevjuht Triin Anette Kaasik nentis, et selle aasta märksõnad trüki­tööstuses on kahtlemata toorainega seonduv: korduvad hinnatõusud ning jätkuv defitsiit.
Eesti juhtiv etiketitootja Data Print OÜ ei kurda eelmise ega tänavuse aasta mahtude kasvu üle, kuid ettevõtte tegevjuht Triin Anette Kaasik nentis, et selle aasta märksõnad trüki­tööstuses on kahtlemata toorainega seonduv: korduvad hinnatõusud ning jätkuv defitsiit.