5. oktoober 1997 kell 22:00

Teadmiste transiit

Paljudel Eesti suurettevõtetel on selja taha jäämas eesmärk olla parim tegija Eestis. Uueks sihiks on võetud liidri rolli saavutamine Baltimaades. Teerajajaiks sellise ülesande püstitusel võib pidada reklaamiagentuuri AGE, Hansapanka, ETFC Gruppi, Hansa Liisingut jne.

Eestlaste vallutusretk avaldub ka statistikas. Reedel teatas Eesti Pank, et tänavu teises kvartalis oli Eesti otseinvesteeringute maht välismaale kõigi aegade suurim -- 376 miljonit krooni. Sarnaselt tööstuse kasvuga on tegu tähelepanuväärse ja rõõmustava tendentsiga.

Sadade miljonite Eesti kroonide liikumine Lätti ja Leetu näitab, et konteiner- ja naftatransiidi kõrvale on meil tekkimas tõsine konkurent -- teadmiste transiit. Eelkõige Soomest ja Rootsist ammutatud knowhow liigub Tallinnast Riiga ja Vilniusse. Meie ärimeestest on saanud teadmiste kullerid.

Eesti on kujunenud laboriks, kus Skandinaavia, Lääne-Euroopa ja USA ärikogemused saavad lisaväärtuse -- neid kohandatakse siinsetele oludele sobivaks, nende abil teenitakse uut kapitali ja seejärel reeksporditakse teadmised koos lisandunud kapitaliga Lätti ja Leetu.

Kui kaupade puhul saavad lätlased ja leedukad end veel kuidagi kaitsta, siis Tallinnast pärit oskusteave ületab piire ilma igasuguste tolli- ja kvooditakistusteta.

Samal ajal kui Läti ja Leedu poliitikud veavad vimma Eesti peale, kes Euroopa Liidu laienemise esimesse ringi arvati, paigutavad meie ärimehed lõunanaabrite direktoritoolidele oma käealuseid. Seega Baltimaade finants- ja arenduskeskus seab end vaikselt, aga kindlalt sisse Tallinnas. See omakorda lubab Tallinna muule maailmale esitleda mitte kui 1,5, vaid kui 8 miljoni elanikuga turu keskust.

Hetkel kuum