21. oktoober 1997 kell 22:00

Dollar tõusis taas üle 1,78 marga

Saksamaa M3 rahapakkumise oodatust väiksem kasv kolmandas kvartalis tugevdas taas dollari kurssi Saksa marga suhtes. Rahapakkumine septembris kasvas 5,2 protsendi võrra, tunduvalt väiksem kui analüütikute poolt prognoositud 5,8%. M3 sära tuhmus küll hiljem, kui selgus, et IFO majandusuuringute instituudi poolt arvutatud Saksamaa majanduskliima indeks oli oodatust kõrgem, mis näitab, et riigi majandus on hakanud vaikselt tuure tõstma. Kui arvestada veel, et inflatsioon on suhteliselt väike, siis Saksamaa riigipanga intressitõstmise väljavaade enne selle aasta lõppu kahaneb veelgi. Enne tänast tootjahinnaindeksi avaldamist oli turg siiski veel ettevaatlik.

Euroopas alustati 1,775 DEMi tasemelt ehk veerandi penni võrra kõrgemalt, kui esmaspäeval lõpetati. Kogu päeva jooksul liikus dollar tõusvas joones ning umbes poole kolme paiku pärastlõunal ületas 1,780 marga (14,24 krooni) taseme. Viimati oli dollari kurss sellel tasemel 23. septembril. Õhtuks oli USD tõusnud 1,786 margani.

Pärastlõunal avaldas dollarile toetust ka USA aserahandusminister Lawrence Summers, kes kommenteeris senati eelarvekomisjonis Euroopa rahaliidu võimalikku mõju dollarile. Aseministri arvates säilitab dollar ka pärast rahaliidu elluastumist oma positsiooni ja mõju valuutareservina, muidugi juhul kui USA teostab ka edaspidi usaldusväärset monetaarpoliitikat. Mõnedki analüütikud on seoses euro tulekuga prognoosinud valuutaturgude tasakaalupunktide muutumist, sest senine dollarikeskne turg asendub bipolaarsega (dollar-euro).

Hetkel kuum