21. oktoober 1997 kell 22:00

Saksa pank loobus Investeerimispangast

Landesbank Schleswig-Holstein peatas läbirääkimised Eesti Investeerimispanga aktsiate kontrollpaki ostuks ega ole panga omandamisest enam huvitatud, kinnitas panga Eesti esinduse juht Frank Otten. Kas panga juhtkond esitas Saksa panga esindajatele ultimaatumi, ei soostunud Otten kommenteerima.

Otten lausus, et pank oli väga huvitatud Investeerimispanga aktsiate kontrollpaki omandamisest, sest seal on tugev juhtkond ja head töötajad. «Peatasime läbirääkimised, kuna ei leidnud panga juhtkonnaga ühist keelt edasise strateegilise arengu osas,» lausus Otten.

Reedesel Investeerimispanga aktsionäride koosolekul pidid aktsionärid tegema valiku kahe ostusoovi vahel. Landesbank Schleswig-Holsteini kõrval tegi teise pakkumise Investeerimispanga praegune juhtkond.

Investeerimispanga president Härmo Värk ei kinnitanud ultimaatumi esitamist, kuid märkis, et Investeerimispanga juhtkond võis eeldada Landesbanki ostusoovist loobumist. Värk nentis, et Investeerimispanga väärtus põhineb suures osas seal töötavatel inimestel.

Kuna panga juhtkonna ja Landesbanki visioon Investeerimispanga edasise arengu osas põhimõtteliselt erineb, oleks juhul, kui Landesbank ostnuks panga enamusaktsiad, loomulikult võinud üles kerkida oht, et osa inimesi võib ka lahkuda, selgitas Värk.

Investeerimispanga juhtkond, kes on samuti huvitatud panga omandamisest, näeb panka tulevikus klassikalise investeerimispangana, Landesbank seevastu tavalise kommertspangana.

Pangandusspetsialistide hinnangul võib Investeerimispanga juhtkonna rahastajaks olla investeerimisfirma Talinvest.

Härmo Värk ütles, et ta ei kinnita eelmist väidet ega lükka seda ka ümber. Värk lisas, et palgaraha eest panga juhtkond tõepoolest Investeerimispanka osta ei suuda ja koostööd tehakse finantseerijatega.

Talinvest ja Investeerimispank asutasid eelmisel aastal koos firma EstiB-Talinvesti Varahaldus.

Eesti Investeerimispangast viibisid panga ühe aktsionäri Swedfundi peakontoris toimunud aktsionäride üldkoosolekul president Härmo Värk, asepresidendid Gunnar Kraft ja Kalle Norberg.

Investeerimispanga teise aktsionäri, Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupanga peakontorist Londonis kinnitati eile, et reedel konkreetseid otsuseid ei tehtud ja tõenäoliselt võib Investeerimispanga ostja selguda alles järgmise nädala lõpuks.

Hetkel kuum