• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Värvisüsteem aitab maailma tunnetada

  Elu on raske värvideta ette kujutada, need aitavad tunnetada maailma. Kuid värvid ei eksisteeri omaette, vaid inimene tajub neid tänu valgusele ja inimsilma ehituse iseärasusele. Inimsese taju mõjutab ümbritsev loodus, seepärast suudab eestlane näiteks nautida terashalli merd ja halli taevast selle kohal. Kõige enam imetletakse looduse värvikombinatsioone, mis tunduvad täiuslikena.
  Nagu muusikas on noodid, nii on värvidel toonid. Kuid värve kirjeldada on äärmiselt raske. Proovige näiteks tuttavale kirjeldada mõnda spetsiifilist värvitooni. Probleem luua värvisüsteem, mis on kõigile üheselt mõisetav, on vaevanud inimkonda pikemat aega. Parimaid lahendusi siinkohal on loomulik värvide süsteem NCS (natural color system), mille idee pärineb saksa füsioloogilt Ewald Heringult juba 1870. aastast, kuid selle väljaarenduseni jõuti alles 1970. aastatel Rootsi värviinstituudis. Siis süsteem dokumenteeriti ja võeti värvistandardi aluseks. Inimese loomulikule värvitajule tugineva värvistandardi järgi lõid värvitootjad omakorda toonimissüsteemid. Tuntuim toonimissüsteem, mille järgi toonib värve ES Sadolin, kannab nime Tintorama. Kui te oskate lugeda Tintorama värvikeelt, siis saate aru, et S 1020 Y 50 R on just selline kollakasroosa Äripäeva värvitoon, milles 10% musta, 70% valget ja 20% kromaatilist värvi ja lisaks võrdselt 50% punast-kollast. Milliseid võimalusi pakub Tintorama ja kuidas värvisüsteemi kasutada, sellest edaspidi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tarneahela probleemide tõttu jääb tänavu tootmata ligi 8 miljonit autot
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.