• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jaak Leimann äratab erastamise varjusurmast

  Infrastruktuuriettevõtete eras-tamine on varjusurmast üle saamas. Vähemalt nii lubas kolmapäeval majandusministrist erastamisagentuuri nõukogu esimees Jaak Leimann, kui teatas, et järgmise aasta erastamisprogrammi on lülitatud Eesti Põlevkivi, Eesti Energia, Eesti Raudtee ja Eesti Telekom.
  Loetletud ettevõtete erastamine järgmise aastanumbri sees on väga positiivne ettevõtmine ja väärib kiitmist. Heade kavatsuste tunnustamisest veelgi meeldivam on kiita häid tegusid ja sellepärast jääb toimetus lootma, et võtmeministrid Jaak Leimann ja Raivo Vare suudavad nelja suurettevõtte enamusaktsiate erastamise järgmisel aastal ka lõpule viia.
  Erastamisprogrammis on positiivne see, et Eesti Põlevkivi, Eesti Energia ja Eesti Raudtee kavatsetakse erastada aktsiakapitali laiendamise teel tuumikinvestorile. Oluline on, et tuumikinvestorile müüakse ettevõtte kontrollpakk, mitte aga vähemusaktsiad.
  Eesti Telekomi aktsiad on plaanis viia börsile. Praeguse kava kohaselt erastab riik Telekomist ainult 30 protsenti. Meie seda ideed ei toeta. Erastada tuleks kõik ettevõtte aktsiad. Äripäevale valmistas halva üllatuse peaminister Mart Siimann, kes Eesti Päevalehele antud intervjuus ütles, et riik loodab Eesti Telekomi aktsiate eest saada 600--700 miljonit krooni. See summa on naeruväärselt väike, isegi siis, kui riik müüb ainult 30% aktsiatest.
  Neljast järgmise aasta eras-tamisprogrammis olevast infrastruktuuriettevõttest on Eesti Telekom kindlalt kõige kallim. Kui Eesti Energia, Eesti Põlevkivi ja Eesti Raudtee nõuavad uuelt omanikult sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuvaid investeeringuid, siis Eesti Telekomi allettevõtted Eesti Telefon ja Eesti Mobiiltelefon teenivad uuele omanikule sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuvat kasumit.
  Infrastruktuuriettevõtete aktsiate kontrollpaki erastamist ei tasu karta. Erastamine on üks võimalus, kuidas suured riiklikud monopolid likvideerida. Eesti Põlevkivi kaevandused ja karjäärid tuleb müüa erinevatele investoritele ja sama põhimõtet võiks järgida ka elektrijaamade erastamisel.
  Erastamisprogrammile peavad oma kooskõlastuse andma ka ministeeriumid. Ministeeriumite poolt ei tohiks suurt vastuseisu tekkida, sest nii majandusminister kui ka teede- ja sideminister kuuluvad erastamisagentuuri nõukogusse ja on seega erastamisprogrammi ühed autorid.
  Teede- ja sideministeeriumile peaks head meelt valmistama ka see, et järgmisel aastal jääb erastamata Tallinna Sadam, mille juhtkond ei ole privatiseerimise vastu kunagi suurt sümpaatiat üles näidanud.
  Eestis on infrastruktuuriettevõtete erastamist ette valmistatud juba rohkem kui kaks aastat, mingite konkreetsete tulemusteni pole aga seni kahjuks jõutud.
  Välisinvestorid, kes paar aastat tagasi Eestit imetlesid, on üksteise järel erastamisagentuuris ja valitsuses pettunud. Üha vähemaks jääb neid investoreid, kes aeg-ajalt erastamisagentuuri uksest sisse astuvad, eesmärgiga infrastruktuuri erastamise käekäigu kohta infot ammutada.
  Äripäev on veendunud, et kui valitsus tahab, siis on aasta piisavalt pikk aeg, et erastada neli infrastruktuuriettevõtet.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
JPMorgani analüütik: aktsiahinnad ronivad august välja
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.