5. november 1997 kell 22:00

Alkohol 40% odavamaks

«Ma ei saa aru, miks Norra ja Rootsi valitsus ikka veel alkoholimaksu suurendavad, kui nad väga hästi teavad, mis lähiaastatel juhtub alkoholi maksude ja hindadega,» ütles endine Soome kaubandus- ja tööstusminister, nüüdne Alko juht Ilkka Suominen Stockholmis Rootsi-Soome kaubanduskojas kõneldes.

Ta on seisukohal, et Soomel ja selle naaberriikidel oleks aeg hakata oma alkoholimakse ühtlustama ülejäänud Euroopaga.

Hinnad peavad oluliselt alanema, kui mitte just Saksamaa tasemele, siis vähemalt Taani tasemele, kus hinnad moodustavad Soome omadest umbes 60%, arvas ta.

Põhjamaad on ajanud traditsiooniliselt niisugust poliitikat, mis on püüdnud kõrgete alkoholimaksudega ära hoida alkoholi kuritarvitamist ja sellega kaasnevaid suuri sotsiaalseid ja meditsiinilisi kulusid.

Nüüd on Soome parlament esimese sammu vastupidises suunas teinud ja on otsustanud tuleval aastal alandada veini maksu 17% võrra. Peale selle on Soome ja Taani leppinud kokku, et alandavad aastaks 2003 oma alkoholimaksu Euroopa Liidu tasemele.

Alko juht arvab, et ei ole mingit loogilist põhjendust sellele, miks Soomes jt maades peaks kange alkoholi maks olema pea kaks korda suurem kui õlle ja veini maks. DI

Hetkel kuum