• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võlaõigusseaduse töölepingu osa kriitika all

  Nii kaubandus-tööstuskoda kui ka ametiühingud heidavad eelnõule ette üldsõnalisust, mis võib viia töövaidluste plahvatuslikule kasvule.
  «Eelnõu ei käsitle töövaidluste lahendajana enam töövaidluskomisjoni, vaid üksnes kohut,» ennustab koja jurist Reet Teder kohtute ummistumist.
  Koja liikmete arvates ei reguleeri praegu kehtiv töölepingu seadus piisavalt töötaja vastutust ning ei võimalda töölepingut ebakompetentse töötajaga lõpetada.
  Kuna eelnõu neid probleeme ei lahenda, seab koda justiitsministeeriumi poolt esitatud eelnõu küsimärgi alla. Ehkki samas toetab koda töölepingute käsitlemist võlaõiguse osana.
  Ametiühingud seevastu pole huvitatud tööõiguse viimisest võlaõiguse allteksti. Ametiühingute keskliidu juristi Helve Toomla sõnul on tööandjad sageli koondanud personalitööd tundvad spetsialistid ning pannud personalitööga tegelema muude kriteeriumide järgi tööle palgatud sekretärid.
  «Praegu ennistatakse ka lootusetud sinininad tööle vallandamisel tehtud formaalsete apsude pärast. Kui töölepingud viiakse võlaõiguse alla, ei ole tööandjad suutelised uues ja keerulisemas olukorras üldse orienteeruma,» väidab Toomla.
  Ametiühingud seisavad vastu viie aasta jooksul tööõigussüsteemi arendamisel tehtu kustutamisele.
  «Kui lahkarvamuste korral võetakse kasutusele uued mõisted nagu lepinguvabaduse, hea usu ja mõistlikkuse põhimõte, siis töötajad ainult kaotavad sellest, sest Eesti kombed ja tavad pole täna veel kuigi hästi arenenud,» ütleb Toomla.
  Eelnõust tuleneva suhtes on ametiühingute ja kaubandus-tööstuskoja seisukohad paljus vastukäivad.
  Ametiühingud väidavad, et uus käsitlus vähendab ametiühingu rolli ja võimalusi. Tööandjad seevastu kardavad ametiühingu mõju suurenemist. «Ametiühingute suhteline nõrkus on seni oluliselt soodustanud välisinvesteeringuid Eestisse,» on Teder veendunud.
  Tööandjad usuvad, et määratud tähtajaga töölepingute sõlmimise võimalus eelnõu rakendumisel kahaneb. Ametiühingud aga kardavad tähtajaliste lepingute sõlmimise sagenemist, mis võimaldab töötajatest vabanemist ilma tülika vallandamisprotseduurita.
  Kommenteerides tööandjate ja töövõtjate vastandlikke hirme, väidab eelnõu valmimist koordineerinud vandeadvokaat Villu Kõve, et osapoolte teineteist välistavad seisukohad kinnitavad eelnõu võimet tegelikke suhteid reguleerida.
  Kõve ei jaga arvamust, et töösuhete reguleerimine võlaõigusseadusega esitatud moel viib töövaidluste plahvatuslikule kasvule.
  «Põhilised vaidlused seonduvad töösuhte lõpetamisega, kuid ühe seaduse rakendamine ei saa vallandamiste hulga suurenemist esile kutsuda,» oli Kõve veendunud.
  Kõve kummutab ka väite, et töövaidluskomisjonid lakkavad töötamast, sest individuaalsete töövaidluste lahendamise seadust ei kavatseta muuta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Coopi äripanganduse juht: kiire kohanemisvõime aitab Eesti ettevõtjatel “täiusliku tormi” üle elada
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Strateegid: aktsiate langus ei lõppe enne Föderaalreservi sekkumist
USA aktsiaturgude langus kestab seni, kuni Föderaalreserv oma rahapoliitikas uuesti kannapöörde teeb, ütlesid Goldman Sachsi ja Bank of America strateegid, vahendab Bloomberg.
USA aktsiaturgude langus kestab seni, kuni Föderaalreserv oma rahapoliitikas uuesti kannapöörde teeb, ütlesid Goldman Sachsi ja Bank of America strateegid, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Akzo Nobel Baltics 35. Kuidas väikesest värvitehasest sai globaalne ettevõte
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.