12. november 1997 kell 22:00

Hoiupank ootab õiget aega investeerimiseks

Hoiupank ootab võimalust paigutada kasulikult aktsiate müügiga teenitud 690 miljonit krooni. Selleks võib olla kas Läti Zemes Banka või Tallinna Panga ülevõtmine.

Hoiupanga omakapital on praegu 1,2 mld krooni, mis on Eesti kommertspankadest suurim. Suurele kapitaliseeritusele vaatamata laenab pank lähinädalatel välismaalt sisse veel 400--800 mln krooni. Lühiajaline laen asendab kaugemasse tulevikku lükatud võlakirjade emissiooni.

Hoiupanga juhatuse liige Priit Haller väitis, et sisselaenatav raha on peaasjalikult mõeldud laenutegevuse arendamiseks. Kasvanud omakapitali kasutab pank tema sõnul naaberturgudele laienemise toetamiseks.

Hoiupank on enim huvitatud tegevuse laiendamisest Eestist väljapoole, eriti Balti ja Ukraina turgudele, kinnitas Haller.

Tema sõnul ei saa välistada ei Zemes Banka ega Tallinna Panga ülevõtmist. Samas ei teinud Hoiupank Zemes Banka ostukonkursil parimat pakkumist ja Tallinna Pangaga pole seni peetud ametlikke liitumisläbirääkimisi.

Hoiupanga juhatuse esimehe Olari Taali hinnangul ei lähe laenamine oluliselt kallimaks kui võlakirjade väljalaskmine. Tema sõnul on võlakirjadega praegu raske rahvusvahelisel rahaturul kaubelda, sest rahaturg on ebastabiilne ja välispangad on ettevaatlikud. ÄP

Hetkel kuum