• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome asutab puhverfonde

  Fondide loomise üks põhjusi on see, et kui Soomest saab tulevase Euroopa majandus- ja rahaliidu (EMU) liige, siis puudub tal edaspidi majanduskonjunktuuri ajal Soome marga devalveerimise võimalus. Puhverfondide loomise seadis Soome ametiühingute keskliit tingimuseks, et ta toetaks Soome astumist EMUsse.
  Soome tööandjate ja ametühinguliitude esindajad jõudsid sel nädalal kokkuleppele EMU puhverfondide moodustamises. Need luuakse 1999. a alguses ja need püüavad ära hoida sotsiaal- ja muude riiklikult määratavate maksude kõikumist majanduskonjunktuuri muutumise ajal. Puhverfondide tervikmaht on 6,5 miljardit Soome marka ja see tase loodetakse saavutada 2002.--2004. aastaks.
  Sissetulekutasemega seotud töötusgarantiide puhul on palgasaaja ja tööandja makstav osa seotud riigi tööpuuduse tasemega ehk summa suureneb või väheneb vastavalt sellele, milline on riigi hõiveolukord.
  Järgmisel aastal rahastatakse Soomes töötusgarantiifondi nii, et töötuskindlustusmaks moodustab üldsummast 2,8 ja palgasaajate osakaal 1,4 protsenti.
  1999. aastast alates muutub maks vajaduse korral vastavalt majanduskonjunktuurile võrdselt palgasaajatel ja ettevõtetel. Puhverfondid koondatakse töötuskassade keskkassasse, mille nimetus muudetakse töötuskindlustusfondiks.
  Tööpensionikompaniide stabilisatsioonifondi kogutava puhverfondi hinnanguline maht moodustab 2,5 protsenti aastasest palgasummast. Selle puhverfondi maht on seega järgmise aastal ligikaudu 3,5 miljardit Soome marka.
  Riigi majanduskasvu korral lastakse stabilisatsioonifondil kasvada ja majanduslanguse puhul seda vähendatakse.
  Soome tööturuorganisatsioonide juhid leidsid, et EMU puhverfondide moodustamise lepe kiirendab kokkuleppe saavutamist ka Soome järgmise aasta riigieelarve palgapoliitilistes küsimustes.
  Soomes on riigi liitumine Euroopa majandus- ja rahaliidu EMUga tekitanud viimastel nädalatel ägedaid vaidlusi. Viimased küsitlused näitavad, et Soome liitumist Euroopa majandus- ja rahaliiduga ei poolda 57 protsenti vastanuist. STT-ETA-DI-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
JPMorgani analüütik: aktsiahinnad ronivad august välja
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.