• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome asutab puhverfonde

  Fondide loomise üks põhjusi on see, et kui Soomest saab tulevase Euroopa majandus- ja rahaliidu (EMU) liige, siis puudub tal edaspidi majanduskonjunktuuri ajal Soome marga devalveerimise võimalus. Puhverfondide loomise seadis Soome ametiühingute keskliit tingimuseks, et ta toetaks Soome astumist EMUsse.
  Soome tööandjate ja ametühinguliitude esindajad jõudsid sel nädalal kokkuleppele EMU puhverfondide moodustamises. Need luuakse 1999. a alguses ja need püüavad ära hoida sotsiaal- ja muude riiklikult määratavate maksude kõikumist majanduskonjunktuuri muutumise ajal. Puhverfondide tervikmaht on 6,5 miljardit Soome marka ja see tase loodetakse saavutada 2002.--2004. aastaks.
  Sissetulekutasemega seotud töötusgarantiide puhul on palgasaaja ja tööandja makstav osa seotud riigi tööpuuduse tasemega ehk summa suureneb või väheneb vastavalt sellele, milline on riigi hõiveolukord.
  Järgmisel aastal rahastatakse Soomes töötusgarantiifondi nii, et töötuskindlustusmaks moodustab üldsummast 2,8 ja palgasaajate osakaal 1,4 protsenti.
  1999. aastast alates muutub maks vajaduse korral vastavalt majanduskonjunktuurile võrdselt palgasaajatel ja ettevõtetel. Puhverfondid koondatakse töötuskassade keskkassasse, mille nimetus muudetakse töötuskindlustusfondiks.
  Tööpensionikompaniide stabilisatsioonifondi kogutava puhverfondi hinnanguline maht moodustab 2,5 protsenti aastasest palgasummast. Selle puhverfondi maht on seega järgmise aastal ligikaudu 3,5 miljardit Soome marka.
  Riigi majanduskasvu korral lastakse stabilisatsioonifondil kasvada ja majanduslanguse puhul seda vähendatakse.
  Soome tööturuorganisatsioonide juhid leidsid, et EMU puhverfondide moodustamise lepe kiirendab kokkuleppe saavutamist ka Soome järgmise aasta riigieelarve palgapoliitilistes küsimustes.
  Soomes on riigi liitumine Euroopa majandus- ja rahaliidu EMUga tekitanud viimastel nädalatel ägedaid vaidlusi. Viimased küsitlused näitavad, et Soome liitumist Euroopa majandus- ja rahaliiduga ei poolda 57 protsenti vastanuist. STT-ETA-DI-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.